Από το Αιγαίο στις ακτές του Λιβάνου:
Κοινή δράση για την προστασία των θαλασσών της ανατολικής Μεσογείου από τις ολοένα αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ο Λίβανος είναι μια χώρα που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια από πρωτοφανείς προκλήσεις και δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και μέσα σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες, επεκτείνει τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη θεσμική αναγνώρισή τους, αλλά και στην ουσιαστική προστασία και παρακολούθηση των οικοσυστημάτων, καθώς και στη συστηματική και αποτελεσματική φύλαξή τους.
Αυτή η επίμονη προσπάθεια αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Μία δύσκολη και απαιτητική δράση, την οποία προετοιμάζουμε εδώ και μήνες, έκανε την εβδομάδα που μας πέρασε ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, πρωτοκόλλων έρευνας πεδίου, αλλά και της εμπειρίας δεκαετιών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη θαλάσσια έρευνα και προστασία, ολοκληρώθηκε σήμερα στο ανατολικό Αιγαίο η πρώτη κοινή δράση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με τον περιβαλλοντικό φορέα του Λιβάνου INDYACT
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και στο εν πλω στο Αιγαίο στο ερευνητικό σκάφος «Τρίτων». Τον Οκτώβριο, ερευνητές του Ινστιτούτου θα ταξιδέψουν στις ακτές του Λιβάνου, εγκαινιάζοντας κοινές δράσεις στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή των Νησιών των Φοινίκων (Palm Islands Nature Reserve).
Πέρα από τη στήριξη της επέκτασης της προστατευόμενης περιοχής, ένας από τους βασικούς στόχους της συνεργασίας είναι η εγκατάσταση σταθμών μέσω των οποίων θα παρακολουθούνται από κοινού οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και, ειδικότερα, η εξάπλωση των ξενικών ειδών που εισέρχονται στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ προς τις βορειότερες περιοχές της. Λόγω της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων, πολλά από τα νέα είδη που καταγράφονται σήμερα στο Αιγαίο και στις θάλασσες της βορειοανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη εμφανιστεί λίγα χρόνια νωρίτερα στις ακτές του Λιβάνου.
Ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Λεβαντίνης, όπως την αποκαλούν οι λαοί της περιοχής, και όχι «Μέση Ανατολή», όπως ονομάστηκε κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, υπήρξε διαχρονικά σταυροδρόμι πολιτισμών, εμπορίου και ανταλλαγής ιδεών, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Μεσόγειος.
Αυτή η νέα συνεργασία μας υπενθυμίζει ότι οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα και ότι οι κοινές απειλές που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος απαιτούν ανταλλαγή γνώσης, αλληλεγγύη, ουσιαστικές συνεργασίες και στοχευμένη, σκληρή δουλειά, κόντρα στη ζοφερή πραγματικότητα.
Η πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους συνεργαζόμενους φορείς και διαφοροποιείται συνειδητά από τη λογική των εργολαβικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα προγραμμάτων, τα οποία συχνά ξεκινούν και τελειώνουν μαζί με την εκάστοτε δημόσια χρηματοδότηση. Πρόκειται για μια συνεργασία με ουσιαστικό περιεχόμενο, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και κοινή δέσμευση για ουσιαστική δράση στο πεδίο.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας.

.jpg)