ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΣΤΟΥΣ 6.438 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΠΛΟ ΣΕΙΣΜΟ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ
Δύο μήνες μετά την καταστροφή, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της – Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι
ΚΑΡΑΚΑΣ – ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ | 21 Αυγούστου 2026
Σοκ προκαλεί ο νεότερος επίσημος απολογισμός από τον καταστροφικό διπλό σεισμό που έπληξε τη Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου 2026. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές, ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ανέλθει στους 6.438, ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των ερειπίων και αναζήτησης ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται συνεχίζεται.
Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 7,2 και 7,5 βαθμών, έπληξαν κυρίως τις βόρειες περιοχές της χώρας, με την La Guaira να βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής, ενώ σοβαρές επιπτώσεις καταγράφηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Καράκας. Τουλάχιστον 190 κτίρια έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες αναφορές.
Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται
Ο νέος αριθμός των 6.438 νεκρών αποτελεί αύξηση κατά 137 ανθρώπους σε σχέση με τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό των 6.301 νεκρών.
Η αύξηση αυτή, σχεδόν δύο μήνες μετά τους σεισμούς, αποτυπώνει τη δυσκολία των επιχειρήσεων έρευνας και απομάκρυνσης των ερειπίων, αλλά και το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής.
Στις αρχές Αυγούστου, οι επίσημες αναφορές κατέγραφαν ήδη 6.125 νεκρούς, 16.740 τραυματίες και 17.907 ανθρώπους που είχαν χάσει τις κατοικίες τους.
Η La Guaira παραμένει η μεγάλη πληγή
Η παράκτια πολιτεία της La Guaira έχει υποστεί τις σοβαρότερες καταστροφές.
Ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε ζώνες ερειπίων, ενώ οικογένειες που έχασαν τις κατοικίες τους εξακολουθούν να διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα.
Σε περιοχές όπως η Urimare, οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές στους χώρους σχολείων, καθώς πολλά σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε κρίθηκαν επικίνδυνα για κατοίκηση εξαιτίας των μετασεισμών.
Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει στις αρχές Αυγούστου ότι σχεδόν 212.000 άνθρωποι είχαν επηρεαστεί άμεσα από τους σεισμούς, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος της κρίσης.
Οι διασώστες συνεχίζουν την προσπάθεια
Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα από την καταστροφή, συνεργεία διάσωσης και εθελοντές εξακολουθούν να εργάζονται σε κατεστραμμένες περιοχές.
Η επιχείρηση έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες, μεταξύ άλλων λόγω έλλειψης εξοπλισμού και προβλημάτων στον συντονισμό των επιχειρήσεων. Διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στη χώρα, ενώ εθελοντές και τοπικές κοινότητες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η ανθρωπιστική κρίση περνά στην επόμενη φάση
Πλέον, η μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο η αναζήτηση και ταυτοποίηση των θυμάτων.
Είναι η αποκατάσταση των κατοικιών, των υποδομών και των βασικών υπηρεσιών, καθώς και η στήριξη των οικογενειών που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ανάγκη για στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη παραμένει υψηλή. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει επίσης αναδείξει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των τοπικών κοινοτήτων να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της
Σχεδόν δύο μήνες μετά τον διπλό σεισμό, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.
Οι 6.438 νεκροί αποτελούν μέχρι σήμερα τον επίσημο απολογισμό, όμως πίσω από τον αριθμό βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες που θρηνούν, άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και κοινότητες που προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα.
Η επόμενη ημέρα για τη Βενεζουέλα θα κριθεί όχι μόνο από την απομάκρυνση των ερειπίων, αλλά κυρίως από την ικανότητα της χώρας και της διεθνούς κοινότητας να στηρίξουν τους ανθρώπους που επέζησαν.
Hellenic Media Group
Διεθνής ενημέρωση – Πολιτισμός – Κοινωνική προσφορά – Δημοσιογραφία
