Πολλά ακούμε στις μέρες μας για “Smart Home”, “Smart Building” ή “Smart Living” και γενικά για αυτό που αποκαλούμε “Έξυπνο Σπίτι-Έξυπνο Κτίριο”. Πρόκειται για ένα trend που διαθέτει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται με δύο τρόπους: Αφενός από την ανάπτυξη της αγοράς που αναμένεται να αγγίξει τα 150 δις δολάρια σε αξία ως το 2020 και, αφετέρου, από το γεγονός πως εταιρείες-κολοσσοί (Google, Samsung, Amazon, Bosch ανάμεσα σε άλλους) επενδύουν σημαντικά ποσά, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες που υπόσχονται απρόσκοπτη διασύνδεση και ενσωμάτωση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο στα κτίρια μας.

Το Smart Home είναι σίγουρα… έξυπνο! Πώς θα μπορούσε εξάλλου να μην είναι, όταν διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές και οικιακό εξοπλισμό που ελέγχεται και προγραμματίζεται για να επιτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να βοηθήσει τους διαβιούντες σε αυτό να εξοικονομήσουν χρήματα, χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό. Το σύστημα που είναι υπεύθυνο για όλες αυτές τις ενέργειες αποκαλείται home automation και βρίσκεται ήδη σε χρήση αρκετά χρόνια σε πολλές κατοικίες.

Βέβαια, τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού της εποχής μας είναι πολύ πιο εξελιγμένα. Επιτρέπουν την ενσωμάτωση μιας γκάμας έξυπνων συσκευών και τον έλεγχό τους από ένα κεντρικό panel, ενώ προσφέρεται συνήθως και απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω του Internet.

Μπορούμε να προσδιορίσουμε το ξεκίνημα αυτής της τεχνολογίας στο Internet of Things (ΙοΤ): Ένα τεράστιο δίκτυο έξυπνων αντικειμένων που συνεργάζονται προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα, εκτελώντας αυτόνομα στη συνέχεια συγκεκριμένες ενέργειες. Η τεχνολογία που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών συσκευών ονομάζεται machine-to-machine communication (M2M).

Ένα παράδειγμα είναι το σύστημα συναγερμού που χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης στο σπίτι και την παραβίαση πορτών ή παραθύρων. Αυτό που θα κάνει το Smart Home είναι να ενσωματώσει το σύστημα συναγερμού σε ένα πιο διευρυμένο σύστημα, στο οποίο εκτελούνται παράλληλα και άλλες ενέργειες, όπως το μπλοκάρισμα της εξόδου ή η παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet. Επιπρόσθετα, το Smart Home μπορεί να προγραμματιστεί για την ενεργοποίηση φωτισμού, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ώστε να αποτραπούν οι διαρρήξεις.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες λειτουργίες στο Smart Home που είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν άνεση και όχι μόνο ασφάλεια. Το σύστημα εικόνας και ήχου μέσω ηχείων και οθονών σε όλο το σπίτι μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας κεντρικής μονάδας, όπως είναι το smartphone ή ένα tablet PC. Ο χρήστης τους μπορεί να προγραμματίσει το σύστημα για να παίζει μουσική ή να ενεργοποιείται η τηλεόραση όποτε μπαίνει στο σπίτι, ή ακόμα και σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική επένδυση του χώρου. Επιπλέον, είναι δυνατόν να ενσωματωθούν συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, φωτισμού, άρδευσης, αλλά και ένας αριθμός από οικιακές συσκευές.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις κάμερες παρακολούθησης χάρη στις οποίες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του ιδιωτικού του χώρου, αλλά και των οικείων προσώπων του ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε μέσω smartphone ή tablet, καθώς και των θυροκαμερών για τον έλεγχο των επισκεπτών και την συνομιλία μέσω smartphone.

Οι τεχνολογίες ΙοΤ έχουν ενσωματώσει στο Smart Home και τους «έξυπνους» οικιακούς βοηθούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να εκτελούν διάφορες εντολές.

Σε πρώτο στάδιο, τα Smart Homes κέρδισαν το κοινό χάρη στη διαχείριση ασφάλειας και ενέργειας – δύο βασικές χρηστικές κατηγορίες. Βλέπουμε όμως και κάποιες νέες κατηγορίες που θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες στο να επενδύσουν σε ένα Smart Home.

Σε αυτές περιλαμβάνονται περιπτώσεις φροντίδας ηλικιωμένων, επικοινωνίας με παιδιά και εφήβους, παρακολούθησης υγείας και ασφάλειας κατοικίδιων, αλλά και την απομακρυσμένη διαχείριση ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Πρόκειται επομένως για μια πολύ υποσχόμενη αγορά που θα προσφέρει στο δίκτυο των συνεργατών (**) ένα πεδίο δράσης με πολλές προοπτικές, σημαντικές δυνατότητες after sales, αλλά και υποστήριξης των αναγκών των πελατών με υπηρεσίες και προϊόντα.

Η έκθεση INDELEX που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις πλαισιώνεται από τη νέα εκθεσιακή ενότητα SMART HOME Expo, η οποία εστιάζει στον οικιακό & κτιριακό αυτοματισμό και στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των «έξυπνων» τεχνολογιών.

(**)Το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών που απευθύνεται η INDELEX-SMART HOME Expo αποτελείται από:

Έμπορους ηλεκτρολογικού & Ηλεκτρονικού Υλικού, Εγκαταστάτες (Ηλεκτρολόγοι-Ηλεκτρονικοί), Systems Integrators, Τεχνικές Εταιρίες, Εταιρίες Συστημάτων & Υπηρεσιών Ασφαλείας, Πάροχοι Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών, Πάροχοι Ηλεκτρικής Ενέργειας, Εταιρίες ICT

  
Η εγκατάσταση και υποστήριξη συστημάτων Smart Home παραμένει μια σύνθετη διαδικασία. Επί του παρόντος, υπάρχει μια μερίδα καταναλωτών που προτιμά τις Do It Yourself λύσεις. Καθώς όμως η αγορά εξελίσσεται προσφέροντας νέα προϊόντα & υπηρεσίες, οι καταναλωτές θα επιλέξουν τις υπηρεσίες των εξειδιξευμένων παρόχων. Οι καταναλωτές αξιολογούν και εκτιμούν την «έξυπνη» τεχνολογία & τις υπηρεσίες σε έναν ιδιωτικό χώρο όπως το σπίτι τους.

Tο momentum που έχει ήδη δημιουργηθεί, γύρω από την αγορά του Smart Home θα συνεχιστεί προσφέροντας μεγαλύτερη καινοτομία, υιοθέτηση τεχνολογιών και διευρυμένη αγορά.

 
 

Οι «έξυπνες» εταιρίες θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και ένα σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή τους στην έκθεση INDELEX-SMART HOME Expo.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε ως εκθέτης με περίπτερο πατήστε      ΕΔΩ

Εάν θέλετε να έχετε δωρεάν πρόσβαση στην έκθεση ως επισκέπτης πατήστε     ΕΔΩ

  ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας