Το τριήμερο 29.11-1.12 /2019 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε η 9η Άσκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ο.Ε.Ο.Π.Π.), σε συνεργασία με τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Νομού Χαλκιδικής.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Πολυγύρου. Συνολικά έλαβαν μέρος 18 εθελοντικές οργανώσεις από ολόκληρη την Ελλάδα, με εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν  στην άσκηση όλο το τριήμερο, με μοναδικό στόχο την κοινή εξάσκηση / εκπαίδευση και την γνωριμία  των εθελοντικών οργανώσεων ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέρος αποτελεσματικά και συντεταγμένα στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης.
Στο περιθώριο της άσκησης πραγματοποιήθηκε ημερίδα «Πολιτική Προστασία και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών» στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος 160 εθελοντές σε επτά σενάρια, από τις παρακάτω 18 οργανώσεις.
Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν – έλαβαν μέρος στα παρακάτω σενάρια τα όποια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή.
ΣΕΝΑΡΙΑ
–       Έρευνα & Διάσωση αγνοουμένων σε ημιορεινή περιοχή & σε υγρό στοιχείο
–       Έρευνα & Διάσωση σε ερείπια
–       Απεγκλωβισμός θυμάτων από τροχαίο ατύχημα με χρήση διασωστικών εργαλείων
–       Τεχνικές διάσωσης με χρήση σχοινιών
–       Διάσωση θυμάτων από πτώση σε γέφυρα
–       Εκπαίδευση στην χρήση αλυσοπρίονων
Τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΟΕΟΠΠ της ΕΠΟΜΕΑ και της ΛΕΦΕΔ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ όπως και το κέντρο επικοινωνιών της άσκησης από την ΛΕΦΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Πολυγύρου οπού και γίνονταν η υποδοχή των ασκούμενων  οι οποίοι μετά την καταγραφή τους χρησιμοποιούσαν ως χώρο κατάλυσης και ενδιαίτησης το ΕΠΑΛ Πολυγύρου.
Τα σενάρια της άσκησης που πραγματοποιήθηκαν, σχεδιάστηκαν με γνώμονα το σύνολο των πιθανών συμβάντων που μπορεί να συνδράμουν οι Εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας.
υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε για την εξάσκηση των ομάδων, τον εντοπισμό των λαθών και την διόρθωση τους όπως επίσης και για την μελλοντική συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους.
Η Λέσχη συνέδραμε και εξασκήθηκε σε όλα σχεδόν  τα σενάρια έχοντας ταυτόχρονα ως συνολικό φορτίο το μανατζαρισμα της άσκησης συνολικά επιλύοντας το κάθε πρόβλημα που ανέκυπτε  και βοηθώντας κυριολεκτικά στα πάντα.
Συνολικά στις τρεις μέρες που διήρκεσε η άσκηση από την Λέσχη διατέθηκαν :  25 μέλη ως εκπαιδευόμενοι και ως υποστήριξη, 1 λεωφορείο 9 θέσεων, 3 επιβατικά οχήματα, 1 φορτηγό 4Χ4, 4 οχήματα 4Χ4 (ευγενική συμμετοχή του  JEEP CLUB HELLAS ), το σύνολο του εξοπλισμού έκτακτων αναγκών, και την κάλυψη πλήρως των αναγκών τροφής για μια ήμερα και νερού για τρεις ήμερες όλων των παρευρισκομένων ασκουμένων και επισκεπτών.
Άξια μνημόνευσης είναι η πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών του Ελληνικού στρατού, που έλαβαν μέρος στην άσκησης ως παρατηρητές, που άνηκαν στην 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία οι οποίοι ξεναγήθηκαν στα κέντρα επιχειρήσεων και παρακολούθησαν τουλάχιστον δυο σενάρια της άσκησης.
Η παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους όπως επίσης και η συμπεριφορά τους μας έκαναν να νιώσουμε ότι ….. δεν είμαστε μονοί και τους ευχαριστούμε για την συμμέτοχη τους.
Στο πέρας της άσκησης, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Πολυγύρου, βραβεύτηκε η Ομάδα Αναγνώρισης της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ για την επιτυχία της στην άσκηση του Βρετανικού Στράτου « Cambrian Patron 2019 » και  για την αξία εκπροσώπηση της εφεδρείας από την  Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ο.Ε.Ο.Π.Π.) και την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Νομού Χαλκιδικής.
hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.