dolphin topslider-no-logo

Τα Νέα του Αρχιπελάγους, Καλοκαίρι 2018

***
37278968 10155676633440878 2935210160806690816 o

Το Ερευνητικό Σκάφος “Ναυτίλος” φτάνει στο λιμάνι της Μάλτας

Έπειτα από 6 ημέρες συνεχόμενης έρευνας στα διεθνή ύδατα βόρεια της Λιβύης, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, το ερευνητικό σκάφος Ναυτίλος του Αρχιπελάγους έφτασε εχθές το απόγευμα στη Μάλτα. Εκεί έπειτα από μία σύντομη στάση για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος, θα συνεχίσει την έρευνα για την καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών που γίνεται στο πλαίσιο του ACCOBAMS Survey Initiative: της πρώτης μεγάλης κλίμακας παράλληλης καταγραφής των πληθυσμών των κητωδών στη Μεσόγειο.
Για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική έρευνα, το εξειδικευμένο και πολυεθνικό πλήρωμα του Ναυτίλου – από τη Λιβύη, την Ολλανδία, την Ινδία και την Ελλάδα – χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό βιοακουστικής.
Εάν δεν καλύψουμε τα σημαντικά κενά γνώσης που υπάρχουν για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου, είναι αδύνατον να την προστατέψουμε!
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

acoustics

Πώς Επηρεάζονται τα Δελφίνια από την Υποβρύχια Ηχορύπανση;

H έρευνα των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί κύριο αντικείμενο του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Η έρευνα αυτή υλοποιείται σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου, έχει ως στόχο να συμβάλει στην προστασία αυτών των χαρισματικών ειδών. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της έρευνας είναι η ανάλυση των ήχων επικοινωνίας τους, καθώς και ο συσχετισμός της συμπεριφοράς των δελφινιών με την ηχορύπανση που προκαλείται από τα μικρά και μεγάλα παραπλέοντα σκάφη και πλοία.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

2

Αειφόρος Διαχείριση του Χρυσού Τσακαλιού στο Αεροδρόμιο Σάμου

Για σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

Τον τελευταίο χρόνο μία καινοτόμος προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διαχείριση του πληθυσμού χρυσών τσακαλιών που βρίσκονται εντός του χώρου του Αεροδρομίου της Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος». Με στόχο να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών, όσο και η προστασία αυτών των ιδιαίτερων θηλαστικών, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεργασία με την Fraport Greece με στόχο την αειφόρο διαχείριση και σταδιακή απομάκρυνση των τσακαλιών από το χώρο του αεροδρομίου.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

Physeter-macrocephalus Archipelagos AE 2008 2

O Ναυτίλος στο ACCOBAMS Survey Initiative

Tο ερευνητικό σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, αναχώρησε για μία σημαντική έρευνα στο πλαίσιο του ACCOBAMS Survey Initiative: την πρώτη μεγάλης κλίμακας παράλληλη καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών στη Μεσόγειο. Αυτή η δύσκολη ερευνητική αποστολή, που θα διαρκέσει 2 μήνες, θα καλύψει τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Μάλτα.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

6

Συνεργασία Energy Observer – Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Το Energy Observer, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος στον κόσμο με μηδενική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο διαπλέει αυτές τις ημέρες το Αιγαίο, ενώνει τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Το σκάφος αυτό που κινείται με υδρογόνο, έχει τη δυνατότητα να παράξει και να αποθηκεύσει το δικό του υδρογόνο, υδρολύοντας το θαλασσινό νερό, χρησιμοποιώντας την ενέργεια από τριών τύπων φωτοβολταϊκά. Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

36823165 10155652823645878 6511185414466830336 n

Oλοκληρώθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το 4ο Blue Planet Symposium, με θέμα την αξιοποίηση των δορυφορικών τεχνολογιών και εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών και παράκτιων οικοσυστημάτων. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, Tim Grandjean και Lena Schenke, παρουσίασαν τα αποτελέσματά της έρευνας που αφορά στην χαρτογράφηση των ενδημικών θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στο ανατολικό Αιγαίο, ένα προστατευόμενο οικοσύστημα προτεραιότητας για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν ακριβείς χάρτες στις ελληνικές θάλασσες. Η έρευνα έγινε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων σε συνδυασμό με στοχεία που συγκεντρώθηκαν από επιτόπια έρευνα με την παράλληλη χρήση ποικίλων τεχνικών. Η έρευνα αυτή υλοποιείται με τη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) και τη συνεργασία των Πανεπιστημίων West of England και Essex, Βρετανίας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Amsterdam.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

zx z

Για σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

Ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης για την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Ναυτίλος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και την έρευνα που υλοποιεί στο πλαίσιο του ACCOBAMS Survey Initiative: της πρώτη μεγάλης κλίμακας παράλληλης καταγραφής των πληθυσμών των κητωδών στη Μεσόγειο. Αυτή η δύσκολη ερευνητική αποστολή, που θα διαρκέσει 2 μήνες, θα καλύψει τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Μάλτα.

2 2

To Βρετανικό ITV στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Για σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

VIDEO από τις Ειδήσεις του Βρετανικού ITV που παρουσιάζει την ανησυχητική έκταση του παγκόσμιου προβλήματος της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά, όπως αυτή καταγράφεται από την πολυετή έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και άλλων φορέων.
Τηλεοπτικό συνεργείο του βρετανικού ITV, του μεγαλύτερου ιδιωτικού καναλιού της Βρετανίας, ταξίδεψε από το Λονδίνο έως στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο. Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

3

Έξαρση Θανάτων Θαλάσσιων Χελωνών στο Αιγαίο

Με ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός βρέθηκαν αντιμέτωποι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Από τις αρχές του 2018, σε διάστημα μόλις 3ων μηνών, οι ερευνητές εντόπισαν 18 περιστατικά εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών, από τις οποίες οι 16 εντοπίστηκαν νεκρές, ενώ μόνο 2 ήταν ζωντανές αλλά σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

36663482 10155648230775878 4997663674073088000 o

Επίσκεψη Μεταπτυχιακών Φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μία πραγματικά πολυεθνική ομάδα 25 μεταπτυχιακών φοιτητών από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Λέσβου, επισκέφθηκε την ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο, στο πλαίσιο ενός κύκλου μαθημάτων με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Σπιλάνη.
Το διακρατικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην “Περιβαλλοντική Διαχείριση και Πολιτική” περιέλαβε μία πρακτική εργασία στη Σάμο, ως μία τουριστική περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό πλούτο σε στεριά και θάλασσα, αλλά και πολυάριθμες ανθρωπογενείς απειλές. Σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκε η συνάντηση και συζήτηση με τους ερευνητές και φοιτητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.