Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.)

Εχθές, Κυριακή, τα Μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) μετά από πολύ καιρό (λόγω κορωνοϊου) και αψηφώντας τα 40αρια της θερμοκρασίας υλοποιήσαμε την προγραμματισμένη πεζοπορία μας και στη συνέχεια εκπαίδευση μας, εφαρμόζοντας τη Φιλοσοφία μας : Καλός Διασώστης, είναι ο ενημερωμένος Διασώστης, αυτός μάλιστα που υλοποιεί την «δια βίου Εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) .
Το πανέμορφο αλλά ένα δείγμα του «ενιαίου» της Ομάδας μας, η εξόρμηση αυτή έγινε συγχρόνως την ίδια ημέρα και στη Θεσσαλονίκη από τα εκεί Μέλη μας της Βάσης Ετοιμότητας Θεσσαλονίκης ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ Μέλη μας της Βάσης Ετοιμότητας Βοιωτίας (Θήβα).
Εμείς εδώ στην Αττική επιλέξαμε ως διαδρομή για την πεζοπορία μας την Πάρνηθα και συγκεκριμένα από το καταφύγιο Μπάφι μέχρι το Πυροφυλάκιο Σκίπιζα. Η διαδρομή μας ήταν γύρω στα 8 χιλιόμετρα .
Το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας βρίσκεται στην ομώνυμη θέση στα 1.300μ., στη ΒΔ πλευρά της Πάρνηθας. “Σκίπιζα” στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει “αετοφωλιά”. Στην περιοχή (15΄ λεπτά νοτίως του πυροφυλακίου, στα 1.210μ.) βρίσκεται και η πηγή της Σκίπιζας. Ο Ι. Σαρρής στο βιβλίο του «Αἱ πηγαί τῆς Πάρνηθος» (1925) αναφέρει την Σκίπιζα ως την υψηλότερη, την ψυχρότερη και την καλύτερη από άποψη ποιότητας πηγή της Πάρνηθας.
Βέβαια μια πανέμορφη διαδρομή με εναλλαγή πράσινου και «κρανίου τόπος» για να μας θυμίζει «το έγκλημα του Ανθρώπου» αναφορικά με την απροσεξία σχετικά με τις πυρκαγιές .
Το πρόγραμμα μας , εκτός των τεχνικών πεζοπορίας, περιείχε : κίνηση στο δάσος και σε δύσβατα πεδία, ορειβατικούς κόμπους, τοποθέτηση θύματος σε φορείο, χρήση αυχενικού κηδεμόνα, ιμάντες πρόσδεσης σε φορείο, χρήση ακινητοποιητή κεφαλής, γεμίσματα κενών, μετακίνηση-μεταφορά θύματος σε διαφορετικά πεδία, ηγεσία, συνεργασία, αυτοσχεδιασμό, εφευρετικότητα, αλληλοϋποστήριξη, τρόποι ασφαλούς μεταφοράς σε ανωφέρεια ή κατωφέρεια, κούραση, μέτρημα δυνάμεων και φυσικής κατάστασης.
Όντως ήταν ακόμα μια πανέμορφη εμπειρία που στόχο είχε την υπενθύμιση σε εμάς των προαναφερθέντων Τεχνικών με σκοπό την παροχή της Βοήθειας μας στον Συνάνθρωπο μας όταν και όπου χρειαστεί.
Στη συζήτηση που κάναμε σε ώρα ξεκούρασης αναφερθήκαμε σε επόμενη εκπαίδευση μας σε υγρό στοιχείο (θάλασσα) με αντίστοιχες Τεχνικές Διάσωσης και Επιβίωσης στο υγρό στοιχείο.
hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.