ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ :

Τα ελληνοτουρκικά σε κρίσιμη καμπή

Τα ελληνοτουρκικά σε κρίσιμη καμπή

Τα ελληνοτουρκικά σε κρίσιμη καμπή

Του Δρ Παναγιώτη Σφαέλου∗

 

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι καταιγιστικές καθώς η τουρκική επιθετικότητα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Στην Κύπρο οι Τούρκοι κάνουν ουσιαστικά δεύτερη εισβολή με τα γεωτρύπανα και σκοπεύουν (ή απειλούν) να κανουν στρατιωτική βάση στην ουδέτερη ζώνη της Αμμοχώστου.

Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να είναι σε επιφυλακή διότι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό. Το ενεργειακό ζήτημα είναι φλέγον και θα υπάρξουν συγκρούσεις. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει μια επιθετική στάση και παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια. Συμμαχεί με τη Ρωσία από όπου παίρνει οπλισμό και πολεμικά αεροσκάφη προκαλώντας τις ΗΠΑ. Έχει αναβαθμιστεί σε περιφερειακή δύναμη που δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει κανείς. Οι συνέπειες αυτής της προκλητικής πολιτικής του Σουλτάνου είναι μακροπρόθεσμες καθώς θέλει να «βάλει χέρι» στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Διεκδικεί μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο με όχημα την Τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου.

Η Ελλάδα δεν έχει την προστασία που θα έπρεπε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πρέπει να μπορέσει να αμυνθεί στις επιβουλές της γείτονος με σωστές διπλωματικές κινήσεις. Πρέπει να γίνει ένα νέο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο που κινδυνεύει με διχοτόμηση. Ο Ελληνισμός πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγρκούονται στη Μεσόγειο και τα πράγματα είναι έκρυθμα.

Συνολικά, η Τουρκία εξελίσσεται σε επιθετικό παίκτη στην περιοχή και δυστυχώς κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάφλεξη. Ας είμαστε προετοιμασμένοι……

∗ Ο Παναγιώτης Σφαέλος είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου Πανεπιστημίου του Kent, Νομικός LLM – Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΑΕΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΑΕΛΟΣ

Γενικός Γραμματέας ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ www.activenews.gr

Create AccountLog In Your Account