Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αφορούσε σε πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη αποπληρωμή που λαμβάνει χώρα από το καλοκαίρι του 2019. Έχουμε δηλαδή πληρώσει συνολικά 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. Ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, το είδε ως θετικό βήμα της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε ότι είναι εφικτό το αίτημα να γίνει δεκτό από το Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι μετά το πρώτο βήμα, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και Σλοβακίας. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν δανείσει την Ελλάδα συνολικά 260 δισ. ευρώ, και είναι στο χέρι τους να δεχθούν να πληρωθεί πρόωρα, από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εφόσον εγκριθεί η αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ, θα χρωστάμε ακόμη περίπου 2 δισ. ευρώ και δεν θα χάσουμε το πλεονέκτημα, το ΔΝΤ να παραμείνει στους επόπτες των μνημονίων, μαζί με την EE και τον ΕΜΣ. Αυτό σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές είναι κάτι που το θέλουμε και για να παραμείνει το ΔΝΤ στους επόπτες θα πρέπει να υπάρχει κάποια οφειλή προς αυτό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια;

Η χώρα μας θέλει να δείξει ένα σοβαρό προφίλ προς τις αγορές, και το πετυχαίνει με αυτό τον τρόπο, αφού μπορεί και εξοφλεί πρόωρα υποχρεώσεις της, σε μια εποχή που η οικονομία όλων των χωρών μαστίζεται από την πανδημία Covid-19.

Πετυχαίνει μείωση των υποχρεώσεων της για τόκους ως το 2060, ενίσχυση τη εμπιστοσύνης των αγορών και αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει, από το βάρος των χρεών που της επέβαλλαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.