Ρεπορταζ :Παναγιωτης Τσαμπρας

Ο Θάνος Μικρούτσικος και κάποιοι απ’ <<Όσους περπάτησαν μαζί του>> στο Θέατρο Βράχων <<Μελίνα Μερκούρη>> στον Βύρωνα.

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουνίου  στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα  πραγματοποιήθηκε η συναυλία << Όσοι περπάτησαν μαζί μου>> με τον Θάνο Μικρούτσικο ο οποίος υποδέχτηκε 11 τραγουδιστές.  Αυτοί ήταν:  Η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, Η ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ, Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ο ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ.  Ξεχωριστή στιγμή αποτελούν τα 3 τραγούδια που είπε η Χάρις Αλεξίου(Ελένη, Η αγάπη είναι ζάλη, Φεύγω και μη με περιμένεις). Προς το τέλος του τελευταίου της τραγουδιού,  με συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε σε όλη τη συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο  τόσα χρόνια πρίν για να καταλήξει λέγοντας <<Καλώς σε ξαναβρήκα αγάπη μου>>.  

 

Το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και τις δυο μέρες Η συναυλία ξεκίνησε με τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Θάνο Μικρούτσικο να τραγουδούν : « Η πιο όμορφη θάλασσα / είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει».  Συνέχισε ο Γιώργος Νταλάρας λέγοντας πρώτα  δυο τραγούδια  από τη συνεργασία του με τον Μικρούτσικο και τον Κώστα Τριπολίτη, κι αργότερα   το «Καραντί»  και τη «Θεσσαλονίκη» του Νίκου Καββαδία – αυτό μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο.  Ακούστηκαν αρκετά ακόμα από τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία που έχει μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος από τον Θωμαίδη, τον Πασχαλίδη, την Πολυχρονίδη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ξεχωριστή στιγμή  η ερμηνεία του Θάνου Μικρούτσικου στους <<Εφτά νάνους στο S/S Cyrenia>> …  Η ορχήστρα κατέβηκε , έμεινε στη σκηνή μόνος του, ξεκίνησε με ένα πολύ ωραίο σόλο  στο πιάνο και συνέχισε με το τραγούδι.

Ο Χρήστος  Θηβαίος είπε τρία τραγούδια από τον δίσκο που έκανε με τον Μικρούτσικο, τον <<Άμλετ της Σελήνης>>.  Ο Γιώργος Μεράντζας  από τους παλιότερους συνεργάτες του Μικρούτσικου, τραγούδησε  τη  «δίκοπη ζωή» από τα «τροπάρια για φονιάδες» αλλά και ένα από τα μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, που είχε πρωτοπεί ο ίδιος και στην δισκογραφία. Μαζί μ’ αυτά και δύο ηπειρώτικα  δημοτικά τραγούδια, με τα οποία ο Μικρούτσικος θέλησε – όπως είπε αστειευόμενος – «να δώσει μια ηπειρώτικη απάντηση» στην σύγχρονη υπερβολή με την Κρητική παράδοση.   

 

Ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε βεβαίως το «Ερωτικό», την <<Πιρόγα>> , αλλά και δυό ακόμα τραγούδια με στίχους του Αλκη Αλκαίου, από την κατοπινή συνεργασία τους στο <<Υπέροχα μονάχοι>> το 2006. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, εκτός από τα ποιήματα του Καββαδία, είπε τις <<Μικρές νοθείες>>. Αλλά και  – μαζί με τον Πασχαλίδη  – τα <<Έφηβα γεράκια>>  από το δίσκο «Θάλασσα στη σκάλα» που έκανε με τον Μικρούτσικο και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.  Ο Γιάννης Κότσιρας  τραγούδησε <<Είσαι η Πρέβεζα>>  από τα «Τροπάρια για φονιάδες,  ένα τραγούδι από τον δίσκο που έκανε με τον Μικρούτσικο και το «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι».  Τραγούδια από τη συνεργασία του Μικρούτσικου με τον Δημήτρη Μητροπάνο, είπε και ο Μίλτος Πασχαλίδης…   Η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγούδησε τρία τραγούδια από διαφορετικές μουσικές εποχές του Θάνου Μικρούτσικου  ( ( «Μικρόκοσμος»,  «Μηδέν», «Πιτσιρικάς» ), όπως και η Μαριάννα Πολυχρονίδη ( «Σταυρός του νότου», «Μια πίστα από φώσφορο»  και «Ατομική μου ενέργεια» – το τελευταίο μαζί με τον Μανώλη Μητσιά ) 

Από τα χρονικά όρια μιας συναυλίας, δεν μπορούσαν βέβαια  παρά να λείπουν πολλά από  την πολύχρονη διαδρομή του Θάνου Μικρούτσικου στο τραγούδι. .Όπως και να ‘χει, σε όλη τη διάρκεια, ο κόσμος τραγούδησε μαζί με τους τραγουδιστές. Πριν από ένα μήνα, ο  Θάνος Μικρούτσικος, είχε δηλώσει στην <<Εφημερίδα των Συντακτών>> ότι  «θα  δυσκολέψει όσο μπορεί» τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί τον τελευταίο χρόνο.  Στις συναυλίες στους <<Βράχους>>  δεν έκανε μόνο αυτό, αλλά έστησε ένα μεγάλο πανηγύρι ζωής, στηριγμένο στα τραγούδια, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς που «περπάτησαν μαζί του»…

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.