Καλησπέρα σας,

2:38 π.μ. δείχνει το ρολόι και η σκέψη βουτάει στον απόηχο, τις γεύσεις και τις ευωδιές της σημερινής ημέρας. Το αποψινό P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S., μας ταξιδεύει έως το χωριό Παλατιανό του νομού Κιλκίς, για να συναντήσει έναν πολυμήχανο σύγχρονο Οδυσσέα που ακούει στο όνομα Σιδηρόπουλος Παναγιώτης, ή αλλιώς αυτό που λέει ο τίτλος: O Mr. Bookia αυτοπροσώπως! Το Παλατιανό βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Δύσωρον. Είναι ευρέως γνωστό για τα περίφημα καπνά του και για την πλούσια παραγωγή σιτηρών. Ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και έπειτα ως φοιτητής στην Αθήνα, σπουδάζοντας πληροφορική. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το επιχειρείν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως με ανάπτυξη λογισμικού στις επιχειρήσεις. Υπήρξε στέλεχος στη “Χρυσή Ευκαιρία”, καθώς και στην εταιρεία κολοσσό για την εποχή, Singular…

 

Ανήσυχος, δημιουργικός, ένας ασυμβίβαστος “κουρσάρος” που λέει και ο αγαπημένος μας Βασίλης, κοινώς μηχανόβιος, που σταθμίζει τις αντίρροπες δυνάμεις της φύσης και του εαυτού του ως “ένα” σώμα αναβάτη- μηχανής διανύοντας χιλιόμετρα ζωής με ανάσα τη δημιουργία.

Πάμε να ακούσουμε τον “Κουρσάρο”; Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλους τους ανυπότακτους καβαλάρηδες της φυγής!

 

Τον κέρδισε το διαδίκτυο, γιατί οραματίστηκε τη νέα τεχνολογία πολλά χρόνια πριν, και σήμερα, η ιστορία του, αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα αφηγήματα στο χώρο προβολής της οπτικοποιημένης πληροφορίας και διάχυσης αυτής στο διαδίκτυο και σχετίζεται άμεσα με το βιβλίο, και το έμψυχο κεφάλαιο αυτού, τους συγγραφείς. Μία εταιρία που έκανε το επιχειρηματικό της ντεμπούτο αρκετά χρόνια πριν και κέρδισε το στοίχημα με τον επαγγελματισμό, τις φρέσκιες ιδέες, αλλά και τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Κύριο σύνθημα της εταιρείας… Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητά μας. Είτε πρόκειται για μία περίσταση των 100.000€, είτε για κάτι που στοιχίζει μόλις 500€, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

 

Κύριε Bookia, (αστειεύομαι) Τι είναι βιβλίο για εσάς;

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποψινή σας πρόσκληση!
Βιβλίο είναι ο μόνος τρόπος για αυτοβελτίωση, το δικό μου κίνητρο, η μη ικανοποίηση με τον εαυτό μου και η ανάγκη μου να βελτιώσω το είναι μου. Είναι ένας ασύλληπτος κόσμος με γνώσεις που σε προσκαλούν να κατακτήσεις το φως τους!

Κινείστε ενδελεχώς στο συγγραφικό χώρο. Τι έχετε διδαχτεί, αποκομίσει, εισπράξει εσείς  από τους συγγραφείς;

Σαφέστατα και έχω διδαχτεί πράγματα από κάθε άνθρωπο που συναντώ, πόσο μάλλον από τους συγγραφείς που είναι ”sui generis” από τη φύση τους! Αρχικώς είχα μία εξαδεινικευμένη εικόνα για τους συγγραφείς. Τους είχα στο μυαλό μου ως άτρωτους, αλλά αποδείχτηκε ότι και οι συγγραφείς είναι άνθρωποι με πάθη και αδυναμίες! Έτσι ο λόγος της μη σύμπνοιας του έργου με τον άνθρωπο συγγραφέα, έχει μία εντελώς διαφορετική υπόσταση και ερμηνεία, τις περισσότερες φορές, κατά το δοκούν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα κατά τη διαδικασία αναζήτησης, ώστε να αποκαλύψω τους συσχετισμούς του χαρακτήρα του συγγραφέα, αλλά και του έργου του. Αυτή η αναλογικότητα, ότι μου δίνεται η δυνατότητα ή το δικαίωμα να “κρίνω” ή καλύτερα να διακρίνω, κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα την εκάστοτε φορά στον επιδραστικό χαρακτήρα συγγραφέα- έργου- και διαδρομής τους, μου έφερε άλλες προσλαμβάνουσες και νέα οπτική ματιά.

Δεν υπάρχει ομορφότερο δώρο από το χαμόγελο αυτών των παιδιών

 

Συναντηθήκαμε με τον Παναγιώτη, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και συζητήσαμε, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα του. Είδα έναν άνθρωπο παθιασμένο, ερωτευμένο με τη δουλειά του και με οτιδήποτε καινοτόμο που θα φέρει ακόμη περισσότερη διάδραση στο νέο τρόπο της τεχνολογικής προσέγγισης, χάριν στην οποία εκμηδενίζονται οι αποστάσεις και ίσως εν τέλει είναι ο νέος τρόπος που μαθαίνουμε να επικοινωνούμε, σύμφωνα με τις προσταγές της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής. Χτυπάει το τηλέφωνο. Λόγω Covid-19, συναντηθήκαμε ως μασκοφόροι. Ο Παναγιώτης είναι ένας άνθρωπος, από αυτούς τους σπάνιους που χαμογελούν με τα μάτια. Βγάζει τη μία πλευρά της μάσκας για να απαντήσει στο κινητό και ανακαλύπτω πως οι ωραίοι άνθρωποι κρύβουν έναν ιδιαίτερο ήλιο στο χαμόγελό τους. Συνεχίζω να φοράω τη μάσκα μου, με την οποία παρεμπιπτόντως αισθάνομαι σαν πουλί με ροζ ράμφος, και τη βγάζω στο πρώτο τσούγκρισμα των πορτοκαλάδων μας, ελληνικής εταιρίας αναψυκτικών! Οφείλουμε όμως να προστατεύσουμε πρωτίστως εμάς και έπειτα όλους όσους αγαπάμε!

Πώς νιώσατε την πρώτη φορά που κάνατε λήψη μίας βιβλιοπαρουσίασης; Τι συναισθήματα γεννήθηκαν;

Όλο αυτό ήταν μία δημιουργική διαδικασία, δοκιμών, αλλαγών και διαφορετικής οπτικής. Αρχικώς τα πράγματα είχαν μία μονήρη κατεύθυνση και τέθηκαν σε ένα πλαίσιο απλών ερωτήσεων, όπου οι εναλλαγές του δίπολου ερώτηση- απάντηση δήλωσαν εξ αρχής τη ροή της διαδικασίας της κριτικής και δημιουργικής σκέψης του συγγραφέα, ώστε να αναδείξουμε μέσα από το έργο του ταυτόγχρονα και την προσωπικότητα του. Όλο αυτό φυσικά σε συγκερασμό με την ανάδειξη του έργου του συγγραφέα μέσω της στοχαστικής του σκέψης. Ο νέος τρόπος αναπαραγωγής μίας ιδέας σε συνάρτηση με συνεντεύξεις με ηλεκτρονικό τρόπο, σαφέστατα και δε μπορεί να υποκαταστήσει την έμψυχη ανταλλαγή στους ανθρώπους, την δια ζώσης ομορφιά της επικοινωνίας. Οι παρουσιάσεις βιβλίων τρέφονται τόσο με ενδογενείς, όσο και με εξωγενείς παράγοντες της διαδρομής του συγγραφέα, αλλά παράλληλα πίσω από αυτή τη διαδικασία σου συστήνεται και ο άνθρωπος, η προσωπικότητα, η αλήθεια του.

Ευήκοα ώτα

Πόσο σημαντική είναι η διάδραση κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου; 

Διάδραση, είπες τη λέξη κλειδί Λένα μου! Η διάδραση είναι η τρέχουσα τάση, όχι μόνο στο χώρο του βιβλίου, αλλά γενικότερα του διαδικτύου. Βλέπουμε καθημερινά οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Απόρροια όλης αυτής της διάδρασης είναι οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους λάτρεις του βιβλίου. Κύρια αιτία των άπειρων blogs, σελίδων έκφρασης είναι ακριβώς αυτή η ανιδιοτελής αγάπη για το διάβασμα.

Και πώς εκτιμάται αυτό;

Όλοι σχεδόν οι συγγραφείς ανήκουν σε βιβλιοφιλικές ομάδες, δέχονται ερωτήσεις, απαντάνε άμεσα… Μπήκαν στις ζωές των αναγνωστών και ως άνθρωποι. Δεν αποτελούν τον άγνωστο, απόμακρο και απρόσιτο ρόλο του συγγραφέα, αλλά αντιθέτως εκδηλώνουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, οικειότητα και εγκαρδιότητα. Εμείς είμαστε εδώ για κάθε μορφή τέχνης, από τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα καλεστούμε να προβάλουμε, μέχρι την έκθεση ζωγραφικής και κάθε ιδιαίτερη περίσταση.

Παρατηρούμε ότι στην Αθήνα υπάρχει η “ορθή” δυνατότητα της προώθησης των έργων. Τι γίνεται όμως στην επαρχία, που σαφέστατα κινείται σε πιο “στενά” πλαίσια;

Ενώ στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα προώθησης των έργων, διαπιστώσαμε έλλειψη στην επαρχία και αναπτύξαμε ένα δίκτυο τοπικών ανταποκριτών. Αντικειμενικά, ένας συγγραφέας που ζει στο Κιλκίς είναι περιορισμένος. Έτσι σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας, όπως Λάρισα, Κιλκίς, Πάτρα, Σπάρτη… το δίκτυο των τοπικών ανταποκριτών γράφει ρεπορτάζ, προτείνει εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο, αρθρογραφεί και συντονίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις ειδικού περιεχομένου και πλαισίου γύρω από το βιβλίο.

Όραμά σου;

Δε θα πω ότι έχω ή κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια. Η φιλοδοξία μου είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμφυσήσουμε τη φιλαναγνωσία στον κόσμο…Να παρακινήσουμε, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους στο διάβασμα. Οι νέοι άνθρωποι είναι περπατούν “σκυφτοί” επάνω από μία γυάλινη οθόνη. Στο βιβλίο αυτή η εικόνα λειτουργεί διαφορετικά. Στο βιβλίο “σκύβεις ” και κοντοστέκεσαι, όπως όταν σου συστήνεται ένα λουλούδι στον κήπο των ματιών. Συγκρατείς, το σχήμα, την υφή, τη θέαση, τα χρώματα, την αίσθηση, το συναίσθημα και όλα όσα εκλύονται από τα ερεθίσματα που δέχεσαι, μέχρι να το κατατάξεις στον εγκεφαλικό συναισθηματικό σου σκληρό δίσκο. Η οθόνη είναι εύπεπτη. Δεν προλαβαίνεις να αφουγκραστείς, πόσο μάλλον να αποκωδικοποιήσεις ήχους, εικόνες, μυρωδιές.

Οικογενειακή υπόθεση η BOOKIA;

Ο πυρήνας είναι μια δυνατή ομάδα, από οικογένεια και ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, 15 άτομα στο σύνολο που εργάζονται, συντονίζουν, σχεδιάζουν και μέσα σε όλα αρθρογραφούν στη BOOKIA…

Δεν υπάρχουν λέξεις να εκφράσω το θαυμασμό, την αγάπη, και την προσφορά του μεγαλύτερου συνοδοιπόρου μου, στη γυναίκα μου!

Να μη ξεχάσω να αναφέρω ακόμη μία σημαντική υπηρεσία που διαθέτει η BOOKIΑ, λειτουργεί και ως βιβλιοπωλείο με έναν ιδιαίτερο τρόπο για να στηρίξουμε τα μικρά  βιβλιοπωλεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τους  εκδοτικούς γίγαντες. Εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να δοθεί  μέσα από ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα στο site της εταιρείας μας η ηλεκτρονική παραγγελία, η οποία και εκτελείται από το τοπικό βιβλιοπωλείο. Έτσι μπορεί το μικρό βιβλιοπωλείο να εμφανιστεί στα μάτια του μεγάλου, και με αυτόν τον τρόπο γεφυρώνεται αυτό το κενό, αφού στην ουσία το μικρό βιβλιοπωλείο, λειτουργεί ως δορυφόρος.

Αρχές της ζωής σου;

Η ανθρωπιά! Τα περιλαμβάνει όλα, εντιμότητα, ήθος, εργατικότητα, να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, είναι πολύ σημαντικό για να επιτευχθεί και μία πιο υγιής μορφή επικοινωνίας.

Για την Τουρκική προκλητικότητα τι έχεις να πεις;

“Η συζήτηση γίνεται σε πολύ τεχνικό επίπεδο δεν είναι θέμα να πείσουμε για τις θέσεις. Είναι τα συμφέροντα της χρονικής περιόδου. Όσο συμπίπτουν. Οι πολιτική δε βασίζεται στην ορθότητα, στην αλήθεια, στην πραγματικότητα. Ας αξιοποιήσουμε όλα όσα μας προσφέρονται σε συμμαχίες και φυσικά πάνω από όλα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Σε ποιον επώνυμο θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη;

Από τον Ατεντοκούμπο, όχι με την έννοια του αστέρα, αλλά είναι μία ηλιαχτίδα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε. Μας κάνει να δούμε πώς είναι ο άνθρωπος στην αληθινή του υπόσταση.

Το έχουμε ξεχάσει.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; 

Πολύ δουλειά και δοκιμές, αναπροσαρμογές, αλλαγές και μία συνεχή αναίρεση των πιστεύω μας. Ας είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να αναιρέσουμε οποιοδήποτε πιστεύω μας. Η ίδια η ζωή μας κάνει και αναθεωρούμε, όχι αξίες, αλλά στάσεις ζωής.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που έχεις δεχθεί;
Ο τρόπος ζωής των γονιών μου.. η απλότητα και η ανθρωπιά …Η στάση ζωής μέσα από το βίωμα…Οι συμβουλές είναι δεικτικές σαν …προσταγές. Ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση και μπορεί σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια να πάρει την ευθύνη των αποφάσεών του για την προσωπική του ευδαιμονία!

Αν η ιστορία της ζωής σου ήταν ένας τίτλος βιβλίου, ποιος θα ήταν;

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με αγάπη,

Lena Kyropoulos & Personalities Team

ΠΗΓΗ.. https://www.politispress.gr/

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.