Ολοκληρώθηκε στις 8/10/2017 η 2η εκπαιδευτική άσκηση πεδίου που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».
Φέτος για πρώτη χρονιά συμμετέχει στη διοργάνωση και το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία με επικεφαλής τον καθ. Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο, ενώ συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η 2η άσκηση είχε ως θέμα την αποτελεσματική διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας σε πλοίο μετά από τρομοκρατική επίθεση.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης πυρκαγιά εκδηλώνεται μετά από χειροβομβίδα σε κοινόχρηστο χώρο του πρυμναίου καταστρώματος του πλοίου και δημιουργείται πανικός.

Το πλήρωμα προσπαθεί να ηρεμήσει τον κόσμο και ταυτόχρονα να εκκενώσει το πλοίο. Ενημερώνεται η αρμόδια Λιμενική Αρχή και η υπεύθυνη εταιρία. Η πυρκαγιά επεκτείνεται στο πρυμναίο σαλόνι του εν λόγω καταστρώματος και κατά την πρώτη εκτίμηση είναι ελεγχόμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πλοιάρχου υπάρχει έντονος καπνός που δυσχεραίνει το έργο της ομάδας ασφαλείας του πλοίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχι

στον δέκα τραυματίες, ενδεχομένως και νεκρούς.
Με το συντονισμό της Λιμενικής Αρχής και την κινητοποίηση του ΕΣΚΕΔ/ΚΕΠΙΧ, καλούνται για παροχή βοήθειας πλωτά σκάφη της περιοχής, ρυμουλκά, βοηθητικά σκάφη κα. Πα

ράλληλα καλούνται και οι δυνάμεις της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.
Κατά τη διάρκεια του συναγερμού επιβάτης πέφτει στη θάλασσα και περισυλλέγεται από πλωτό του λιμενικού που έσπευσε πλησίον του πλοίου.

Το πλοίο αναφέρει 4 τραυματίες από την πυρκαγιά οι οποίοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο του πλοίου. Ο πλοίαρχος ζητά ασθενοφόρα για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Μετά την καταμέτρησή τους ο πλοίαρχος διατάσσει την εκκένωση του πλοίου από τους επιβάτες, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε κατάλληλο χώρο στην προβλήτα.
Πυροσβεστικά οχήματα καταφθάνουν στην περιοχή, για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους στο πλοίο στους οποίους δεν δύναται να προσεγγίσει η ομάδα διάσωσης του πλοίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του πυκνού καπνού και ζητείται η συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν αφιχθεί και ξεκινά η διαδικασία διαχείρισης των θυμάτων. Πυροσβέστες εισέρχονται στο πλοίο, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον απεγκλωβισμό των επιβατών. Το πλήρωμα μεταφέρει τους τραυματίες στην προβλήτα για να παραληφθούν από τα ασθενοφόρα.

Δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώνεται πλησίον της πρώτης σε παραπλήσιο χώρο.
Τα τοπικά νοσοκομεία λαμβάνουν εντολή από το ΕΚΕΠΥ να προετοιμαστούν για την υποδοχή τραυματιών (πιθανή εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών).
Υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών προς τον πλοίαρχο για τραυματίες και πιθανά νεκρούς επιβάτες.
Παράλληλα άγνωστο άτομο (πιθανά επιβάτης) πυροβολεί αδιακρίτως προσπαθώντας να ξεφύγει και κάποιοι επιβάτες καταγγέλλουν την ύποπτη συμπεριφορά κάποιων ατόμων πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Ο πλοίαρχος αιτείται βοήθειας και οι ειδικές δυνάμεις εισέρχονται στο πλοίο και αφοπλίζουν το δράστη, ο οποίος ομολογεί ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στο πλοίο χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή του θέση.
Πυροτεχνουργοί του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου επεμβαίνουν και καταφέρνουν να ανιχνεύσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών του γκαράζ, ο οποίος μεταφέρεται και εξουδετερώνεται με ασφάλεια.
Στην άσκηση αυτή οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να συνεργαστούν με τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί. Στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες στο πεδίο. Στα πλαίσια αυτά οι φοιτητές έπρεπε να κάνουν πρωτογενή διαλογή στα θύματα και να τα σταθεροποιήσουν. Να παράσχουν πρώτες βοήθειες ψυχολογικής παρέμβασης τόσο στα θύματα όσο και στους συγγενείς τους και να διαχειριστούν τις πληροφορίες που διαδίδονται προς τα ΜΜΕ.

Τμήματα των ομάδων των εκπαιδευόμενων έμειναν στο Κέντρο Επιχειρήσεων που επιχειρούσε στο Δημαρχείο και είχε οπτική επαφή με το πεδίο μέσω του drone του ΠΜΣ και επικοινωνία με τα μέλη των ομάδων του πεδίου μέσω ασυρμάτων που παραχωρήθηκαν από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου.

Συνεργαζόμενοι φορείς ήταν το Λιμενικό Σώμα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, η Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου, το ΕΚΑΒ Ρόδου, ο Δήμος Ρόδου, οι Εθελοντικές Ομάδες Ρόδου, Μαθητές Σχολείων Ρόδου, η 95 ΑΔΤΕ, ΙΕΚ Νοσηλευτικής και ιδιωτικά σκάφη.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής στο Εντατικό Σεμινάριο Πεδίου συμμετείχαν 4 στελέχη με επικεφαλή την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας είτε ως αξιολογητές, είτε ως παίχτες είτε ως παρατηρητές της άσκησης.

Δείτε περισσότερα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για το Εντατικό Σεμινάριο Πεδίου CrisisMed στη Ρόδο για την:
– 1η Άσκηση: Σεισμός & Τσουνάμι: Εκκένωση Παράκτιας Ζώνης, εδώ: https://www.facebook.com/media/set/…
-3η Άσκηση: Μαζικές Απώλειες Υγείας στον Αερολιμένα: https://www.facebook.com/media/set/…
– Τελετή Υποδοχής – Δεξίωση, εδώ: https://www.facebook.com/media/set/…

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.