ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΜΦΙΘ) ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ Εllopia Films USA “Mt Olympus the Creation”
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΜΦΙΘ)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Εκδήλωση «Όλυμπος: το βουνό των θεών, από τη Γεωλογία στο μύθο», Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, σε ένα υπερπλήρες αμφιθέατρο με περισσότερους από 250 συμμετέχοντες. Οι οργανωτές ζητούν συγγνώμη από αυτούς που δεν μπόρεσαν είτε να καθίσουν και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν όρθιοι το δίωρο πρόγραμμα ή δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην αίθουσα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΔΣ του ΑΜΦΙΘ καθηγητή Σπ. Παυλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ενεργά αλλά «κοιμισμένα» ρήγματα, που περιβάλλουν την ευρύτερη οροσειρά του Ολύμπου, και το ρήγμα Κολινδρού – Αιγινίου που «μισοξύπνησε» και «χαιρέτησε την εκδήλωση» με δυο μικροσεισμούς μεγέθους 3,5 και 4,5. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην πόλη μας, εξέθεσε τους σκοπούς και τους στόχους του, για την ανάδειξη και προβολή των ανεκτίμητων συλλογών του Α.Π.Θ., τις προσπάθειες και δυσκολίες υλοποίησής του και ζήτησε τη βοήθεια όλων για την ολοκλήρωσή του.

Ακολούθησε η Δρ. γεωλόγος (ΙΓΜΕ) Αννα Ewing-Ράσσιου, η οποία με πολύ απλό
και κατανοητό τρόπο, παρουσίασε με θαυμάσιες διαφάνειες, τη γεωλογική εξέλιξη του Ολύμπου από την αρχή της δημιουργία του, το στάδιο όταν ήταν ένας βαθύς ωκεανός, η Τηθύς, την ανύψωση του, τους παγετώνες που διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο του, τα υλικά των πετρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση του Δίου και την καταστροφή του από σεισμό του ομώνυμου ρήγματος. Ο Καθηγητής Γεωλογίας Αδαμάντιος Κίλιας παρουσίασε, με περισσότερο επιστημονικό τρόπο, αναλυτικά τις φάσεις τεκτονικής εξέλιξης του εμβληματικού βουνού, με αυστηρή γεωλογική λεπτομέρεια ως «τεκτονικό παράθυρο» της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας που «ξεφύτρωσε» μέσα στην ευρωπαϊκή, με μια «γρήγορη» γεωλογική ανύψωση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Όλυμπος
ψηλώνει.

Τέλος προβλήθηκε το ωριαίο ντοκιμαντέρ
«Mt. Olympus: The Creation» «ΟΛΥΜΠΟΣ: Η Δημιουργία» της Ellopia Films USA, που προβάλλει διεθνώς το εμβληματικό βουνό της χώρας μας, τον μυθικό ΟΛΥΜΠΟ, βουνό των Θεών, ως γεωλογικό δημιούργημα και ως γεώτοπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το ντοκιμαντέρ, κατά γενική ομολογία, γοήτευσε τους θεατές, με τις εξαίσιες εικόνες του, το γεωλογικά τεκμηριωμένο σενάριο, από έλληνες και ξένους γεωλόγους και καθηγητές πανεπιστημίου, τη συνεχή αναφορά στους ελληνικούς μύθους, τον Ησίοδο και τον Όμηρο και την πρωτότυπη μουσική υπόκρουση.
Ακολούθησε η απονομή Τιμητικής Διάκρισης στους σκηνοθέτες Αθηνά Κρικέλη και Δημήτρη Ζησόπουλο και στους συντελεστές της ταινίας.
http://www.ellopiatv.com/…/-llopia-films-usa-mt-olympus-the…

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.