Εισαγωγή στην αγορά των drone και η καινοτομία του AiRFLOW

Τα drone είναι οι ιπτάμενες μηχανές που έχουν κλέψει τις καρδιές όλων των αερομοντελιστών που τα πετάνε για χομπι ή λαμβάνουν μέρος σε αγώνες και φυσικά έχουν προσδώσει μεγάλη δυναμική στους επαγγελματίες φωτογράφους που θέλουν να παράγουν μαγευτικό φωτογραφικό υλικό από αέρος με σχεδόν μηδενικό κόστος!

Μήπως όμως δεν είναι μόνο αυτό? Οι λύσεις που έρχονται από… ψηλά είναι θαυμαστές και λύνουν πραγματικά και πρακτικά τα χέρια καθημερινών ανθρώπων ενώ προσδίδουν τρομακτική αξία στα χέρια επαγγελματιών και επενδυτών.

Η ομάδας μας με γνώμονα τα παραπάνω επικεντρώθηκε στο να κατανοήσει τη δυναμική των drone, να βρει τα κενά της αγοράς και να παρουασιάσει μία ικανή, χαμηλού σχετικά κόστους, λύση για εταιρίες και επαγγελματίες ανά την Ελληνική επικράτεια, την Ευρώπη και το κόσμο.

Τα προβλήματα – κενά στην παγκόσμια αγορά ειναι τα παρακάτω:

  1. Όλες σχεδόν οι υπάρχουσες λύσεις είναι υπερ-εξειδικευμένες και έτσι αφήνουν εκτός, πολύ βασικές καθημερινές ανάγκες. Το δε κόστος τους… ασύλληπτα τεράστιο και ασύμφωρο ακόμα και για πολύ μεγάλου βεληνεκούς εταιρίες.

 1. Τα drones δεν αξιοποιούνται με την μέγιστη δυναμική τους λόγω του ότι κάνουν μόνο μια εργασία τη φορά. Ένα τέτοιο τεχνούργημα με την κατάλληλη διαχείριση θα έπρέπε να αποδίδει πολλές φορές το κόστος κατασκευής και αγοράς του μέσα στην ημέρα.

 2. Δεν είναι ασφαλή για πτήσεις μακρινές και μάλιστα όχι χωρίς επιτήρηση και πιλότο στο έδαφος. Το βασικό πρόβλημα τους είναι η έλλειψη μηχανισμών αντίδρασης στην αποφυγή κρούσης, τυπική νοημοσύνη σε θέματα όπως η κακοκαιρία κτλ. Γενικά η κατασκευή τους και η δομή τους τα παραπέμπει σε ακριβά παιχνίδια παρά σε επαγγελματικά εργαλεία.

 3. Δεν έχουν ασφάλεια κατά την μετάδοση δεδομένων ούτε κατά τον χειρισμό τους. Με λίγα λόγια, ένας hacker σε κοντινή απόσταση μπορεί είτε να τα απενεργοποιήσει είτε να τα αναγκάσει σε προσγείωση και να τα κλέψει ή καταστρέψει.

 4. Δεν έχουν σταθερότητα για κρίσιμες αποστολές ή για δύσκολους ελιγμούς σε δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για πτήσεις σε ανοικτούς χώρους που ο κόσμος κινείται ή οδηγεί.

 5. Δεν υπάρχουν πλήρως αυτόνομα (ρομπτικά) drone ή έστω ημι-αυτόνομα drone (υποβοηθούμενα από τεχνητή νοημοσύνη) ώστε να παρέχουν υπηρεσίες με μηδαμινά η και μηδενικά προβλήματα μειώνοντας έτσι τα κόστη πτήσης και παρακολούθησης.

 6. Η αυτονομία των drone λόγω της περιορισμένης ικανότητας των μπαταριών είναι μικρή. Δεν υπήρξε μέχρι τώρα κάποια ενιαία λύση για βάσεις φόρτισης και προσγείωσης με χαμηλό κόστος ώστε να βοηθήσει στην επέκταση του ικανού χώρου και χρόνου που μπορεί ένα drone να καλύψει (π.χ. μια πολη ή ένα χωριό, ένα νησί, ακόμα και μια ήπειρο).

 7. Δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα λογισμικού στο cloud για να διαχειρίζεται συνολικά αλλά και ξεχωριστά την κατάσταση των drone με στόχο να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις εταιρίες αλλά και τους μηχανικούς/συντηρητές τους. Τα big data και τo business intelligence analytics ήταν μέχρι σήμερα λέξεις άγνωστες για τον χώρο αυτό.

Για τους παραπάνω λόγους κατασκευάσαμε το AiRFLOW.

Το AiRFLOW και η διαφορά στη φιλοσοφία κατασκευής & πώλησης

“Το AiRFLOW είναι η πλατφόρμα υλικού & λογισμικού drone που επιτρέπει την αξιοποιήση τους για παροχή πολλών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας ανεξαρτήτου αγοράς και τομεά”

Το «AiRFLOW» είναι αρτικόλεξο και σημαίνει:

Autonomous & Intelligent Robotic Flight for Orchestrated Work

Δηλαδή στα Ελληνικα:

Αυτόνομη & Ευφυής Ρομποτική Πτήση (πτητική μονάδα) για Ενορχηστρωμένη Εργασία

Με απλά λόγα λοιπόν το AiRFLOW είναι μια κοινή βάση για οπιαδήποτε εμπορική, στρατιωτική ή προσαρμοσμένη ανάγκη. Το AiRFLOW, εν αντιθέση με τον ανταγωνισμό αποτελείται από:

 • Υψηλής τεχνολογίας υλικό (chipset, boards, cables, κτλ.) καθώς και εξειδικευμένο λογισμικό πτήσης και ελέγχου

 • Ειδικό σύστημα αυτόματου πιλότου εφοδιασμένο με επαγγελματικά GPS, πολλαπλές πυξίδες μαγνητόμετρα, αξελερόμετρα κτλ.

 • Εφοδιασμένο με ειδικά κατασκευασμένο κεντρικό υπολογιστή που περιλαμβάνει λειτουργικό σύστημα γραμμένο από την ομάδα μας για πλήρη έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας

 • Τεχνητή Νοημοσύνη & Ρομποτικό Έλεγχο (για αυτόνομες πτήσεις)

 • Κρυπτογράφιση στρατιωτικού επιπέδου και ασφαλή επικοινωνία

 • Κάμερες υψηλής ευκρίνειας (HD) με αναγνώριση προσώπων και προτύπων (σε πραγματικό χρόνο) καθώς και νυχτερινή όραση

 • Θερμικές κάμερες, καταγραφικά ραντάρ

 • Σύστημα καμερών υπερύθρων, υπερήχων, ανιχνευτών κίνησης και ραντάρ εδάφους για αποφυγή εμποδίων και αναπροσαρμογή πτήσης και προσεδάφισης

 • Αισθητήρες καιρού (π.χ βαρόμετρα) και χημικών στοιχείων (π.χ. συγκέντρωση CO2, θερμοκρασία, υγρασία, ανίχνευση καπνού, φωτιάς, κτλ.)

 • Ειδικά επιλεγμένοι έλικες για αντοχή (6 σε αριθμό για μείωση πιθανότητας πτώσης)

 • Σκελετός και παρελκόμενα μέρη υψηλής ποιότητας και αντοχής

 • Ειδική βάση αυτόματης φόρτισης και προσγείωσης

 • Διασύνδεση με ασφαλές Wi-Fi για τοπικό έλεγχο και ρυθμίσεις

 • Διασύνδεση μέσω ασφαλούς 3G/4G/5G δικτύου και VPN για μακρινές αποστολές

 • Σύνδεση με πλατφόρμα στο cloud για παρακολούθηση μεσω Internet καθώς και χειρισμό σεναρίων πτήσης, αλλαγη πλάνου χρήσης κτλ.

Παράδειγμα αυτόνομης πτήσης: https://www.youtube.com/watch?v=byjAyl6PDB0

To AiRFLOW απαρριθμεί τουλάχιστον 4 παγκόσμιες πατέντες χώρια της συνολικής υποδομής που είναι πατέντα σαν πλατφόρμα. Την δυναμική του ολοκληρώνουν οι παρακάτω τεχνολογικές λύσεις:

 • ALiSA: Σύστημα αναγνώρισης φωνής και εκτέλεσης ελέγχου καθώς και πολύπλοκων σεναρίων πτήσης μέσω απλών φωνητικών εντολών. Η ALiSA είναι αρτικόλεξο και σημαίνει: AiRFLOW’s Lightweight Integrated Services Assistant. Τέλος, η ALiSA απαντά και συνδιαχειρίζεται πολύπλοκες εντολές κατευθύνοντας τον διαχειριστή της προς αποφυγή λαθών.

DEMO video: https://www.youtube.com/watch?v=1MtEsbKbc0k

 • CYCLOPS: Σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε πραγματικό χρόνο με ταυτόχρονη καταγραφή συμβάντων και στατιστικών. Το CYCLOPS μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε κάμερα του εμπορίου πέραν των οπτικών μέσων του AiRFLOW.

DEMO video: https://www.youtube.com/watch?v=Ie48UrA5vUM

Με την πλατφόρα του AiRFLOW θα μπορεί μια εταιρία να πετάξει ένα ή περισότερα drones (στόλος) για να επιτελέσει μια εργασία. Η δε πτήση όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να είναι εντελώς αυτόνομη ή ημι-αυτόνομη. Ο ανθρώπινος παράγοντας εδώ εξαλείφεται για να μην υπάρξουν ζημιές.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το AiRFLOW δεν αγοράζεται, ούτε φυσικά τα drone του στόλου. Για να μειώσουμε το κόστος επινοικιάζουμε μονάδες του στόλου ανάλογα τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Έτσι τα κόστη πέφτουν κατακόρυφα και επίσης παρέχουμε μια πιο ελεύθερη και ικανή επιλογή για αξιοποιήση τους κατά περίπτωση!

Το AiRFLOW παρέχει λύσεις στις παρακάτω βασικές αγορές:

 • Ασφάλεια (κτηριακές εγκαταστάσεις, VIP υπηρεσίες κτλ.)

 • Κατασκευαστικός έλεγχος & Συντήρηση (γέφυρες, δρόμοι, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμες κτλ. & ανεμογενήτριες, ηλιακά πάνελ, κτλ.)

 • Αστυνομία

 • Πυροσβεστική (ελεγχος και πυρόσβεση)

 • Στρατός & Συνοριοφυλακή

 • Περιβαλλοντικές μελέτες

…καθώς και πολλές άλλες αγορές κατά περίπτωση.

Το μέλλον και η σύγκληση των ιπτάμενων μηχανών και της δυναμικής του σμήνους

Το AiRFLOW παρέχει μια πρακτική, ενοποιημένη λύση για μια σειρά προβλημάτων επειδή είναι πλατφόρμα. Η εποχή όμως που ζούμε, με τους απίστευτα ταχείς ρυθμούς εξέλιξης μας ωθεί στην  αξιοποίηση πολλών drone τα οποία εμείς σαν εταιρία στο μέλλον ίσως δε θα μπορούμε να καλύψουμε σε όλο το κόσμο λόγω φυσικών περιορισμών στην ταχύτητα παραγωγής και αποστολής.

Επίσης, σαν ομάδα πιστεύουμε πάρα πολύ στις συνέργεις. Γι’ αυτό το λόγο πάμε ένα βήμα παραπέρα και φτιάξαμε το «PERCEPTRON». Το PERCEPTRON είναι μία άλλη καινοτομία της AiRFLOW, που σαν στόχο έχει να εισαγάγει στην αγορά των drone όλες τις ικανές πτητικές μονάδες σε μια κοινωνία, πόλη, κράτος ή ανα το κόσμο. Πιο συγκεκριμένα το PERCEPTRON είναι μια πλατφόρμα υλικού και λογισμικού που επιτρέπει σε ανεξάρτητους κατασκευαστές drone να εισαχθούν στην πλατφόρμα του AiRFLOW και υπο περιπτώσεις (και εφόσον ακολουθήσουν κάποια βασικά κατασκευαστικά πρότυπα) να επινοικιάζουν τις δικά τους drone σε εμάς. Εμείς μετά τα κάνουμε χρήση όπου υπαρχει ανάγκη και πληρώνουμε τους ιδιοκτήτες των drone με ένα σταθερό πάγιο ή δυναμικά.

Πιστεύουμε πως έτσι αναπτύσσουμε την αγορά και δημιουργούμε θέσεις εργασίας καθώς υποβοηθούμε στην δημιουργία νέων startups και ανοίγουμε νέες αγορές. Η Ελλάδα μας, έχει ανάγκη μια ανάσα και έτσι εμείς στηρίζουμε τα ελληνικά μυαλά!

Η βασική ομάδα

Γιώργος Δελαπόρτας

Enterprise Architect & IT Security Expert

Serial Entrepreneur

Past CEO & CIO

Loves Fintech, IoT, Drones, Smart Cities,

AI & Robotics, Avionics and Cloud solutions

https://www.linkedin.com/in/gdelaportas

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Insurance Expert & Businessman, Business Development

Past COO

Loves Fintech, IoT and Drones

https://www.linkedin.com/in/panagiotis-apostolopoulos-05918225/

Ελένη Ιωαννίδου

Insurance Expert & Businesswoman

Serial Entrepreneur

Loves Fintech, Drones and Smart Apps

https://www.linkedin.com/in/elena-ioannidou-1b972a14/

Αναστάσιος Σμπόνιας

Computer Technician / Electronics Engineer

Businessman & Serial Entrepreneur

Past CTO

Loves IoT, Drones and Gadgets

https://www.linkedin.com/in/anastasios-smponias-0540ba132/

Θεόδωρος Κατσαρός

Biomedical Engineer & Electronics Design Expert

Entrepreneur, Process Manager & Tech Addict

Loves Robotics, Drones and IoT

https://www.linkedin.com/in/theodoros-katsaros-11a08832/

Παναγιώτης Καραχάλιος

Graphics & UI/UX Designer

Designing visual identities for start-ups across the world

Loves Slick Designs, IoT, Drones and Cloud Apps

https://www.linkedin.com/in/panos-karas-99351810/

Με εκτίμηση,

Γιώργος Δελαπόρτας & η Ομάδα του AiRFLOW

https://www.facebook.com/airflow.drones

http://airflow-drones.com


hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.