ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ :

Διεθνής Ημερίδα ECORD IODP Day

Tο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τα Τμήματα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Ε.Α.Α., τον Ο.Α.Σ.Π., την Ε.Α.Γ.Μ.Ε., τη Σχολή Περιβάλλοντος & Γεωργικής Μηχανικής του Γ.Π.Α και το Τμήμα Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σας προσκαλούν στη διεθνή ημερίδα με θέμα “ECORD-IODP Day” την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 στο Αμφιθέατρο “Ιωάννης Δρακόπουλος”στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και προώθηση της συμμετοχής της Ελλάδας στις υποθαλάσσιες ερευνητικές δραστηριότητες του ECORD.

Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία για Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις ECORD (European Consortium for Ocean Research Drilling) ως τμήμα της Υποθαλάσσιας Εξερεύνησης της Γης “Exploring the Earth under the Sea” του Διεθνούς Προγράμματος Διερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program – IODP) είναι μία διοικητική δομή 15 κρατών μελών (14 ευρωπαϊκών και του Καναδά). Το ECORD έχει σκοπό τη διενέργεια επιστημονικών ωκεάνιων γεωτρήσεων για την έρευνα και την κατανόηση θεμάτων ιδιαίτερης κοινωνικής συνάφειας, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ορυκτές και ενεργειακές πρώτες ύλες και οι γεωκίνδυνοι (σεισμικότητα, τσουνάμι, υποθαλάσσιες κατολισθήσεις) καθώς και τη δυνατότητα διείσδυσης σε περιβάλλοντα μη προσβάσιμα με συμβατικές μεθόδους και τεχνολογίες.

H Ελλάδα ως η πλέον ηφαιστειο-τεκτονικά ενεργή χώρα της Ευρώπης, ως χώρα με ευρεία και «ευαίσθητη» θαλάσσια έκταση που φιλοξενεί στρατηγικής και κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιο ορυκτό, ενεργειακό και βιολογικό πλούτο, ναυτιλιακή δραστηριότητα, και το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής στην Ευρώπη, θα έπρεπε να είναι από τα βασικά μέλη του ECORD. Αντίθετα, είναι η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που δε συμμετέχει στο σημαντικό αυτό εγχείρημα. Η κλιματική αλλαγή και οι γεωκίνδυνοι αποτελούν τα τελευταία χρόνια βασικά συστατικά στοιχεία των καταστροφών στη χώρα μας και διεθνώς. Λειτουργώντας δε ενίοτε συνδυαστικά στο ιδιαίτερο τεκτονικό καθεστώς της Ελλάδας, καθιστούν τα φαινόμενα βίαια και εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμα.

Η ελληνική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και τις ελλείψεις σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές, καταφέρνει να διακρίνεται στο παγκόσμιο ερευνητικό στερέωμα.

Η ένταξη της Ελλάδας στο ECORD αποτελεί αίτημα σύσσωμης της θαλάσσιας επιστημονικής κοινότητας, καθώς θα συμβάλει σημαντικά:

– στη βασική γνώση του Υποθαλάσσιου Ελλαδικού χώρου και της Παλαιογεωγραφικής του εξέλιξης
– στην εφαρμοσμένη έρευνα με θετικές κοινωνικές επιπτώσεις
– στην οικονομία σε επίπεδο ορυκτών και ενεργειακών πόρων και βιοποικιλότητας
– στην εθνική περιβαλλοντική πολιτική και τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής
– στην κατανόηση και αντιμετώπιση των θαλάσσιων γεωκινδύνων
– στην εθνική εξωτερική πολιτική
– στη ναυτιλία (έρευνα ναυτικών ατυχημάτων)

Περισσότερες πληροφορίες:
https://edcm.edu.gr/en/epikairotita/diethnis-imerida-ecord-iodp-day

hmg@group1hmg@group1

hmg@group1

CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Related Posts

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.

Create AccountLog In Your Account