Η Hellenic Media Group στηριζει ως χορηγός επικοινωνίας την Βραδιά του Ερευνητή 2019

Για προ-εκδηλώσεις λίγο πριν … τη «Βραδιά του Ερευνητή 2019»

Τα μεγάλων ερευνητικά κέντρα τα οποία συμμετέχουν ,ως διοργανωτές, στην κεντρική εκδήλωση, θα πραγματοποιήσουν σειρά προ-εκδήλωσεων  με πρωτότυπες δράσεις, για  μαθητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό 

Συγκεκριμένα:

1.Την Παρασκευή 20/9/2019:

 α. Ελάτε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, (18:00 – 21:00), για να εξοικειωθείτε με τον χώρο των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών και να παρακολουθήσετε πειράματα και εργαστήρια, για ενδιαφέροντα θέματα όπως :

        –   Η Μαγεία της Χημικής Βιολογίας (Πειράματα Επίδειξης)

        –   Το φως και ο ήχος σε νέες περιπέτειες (Πειράματα Επίδειξης)

       –  Ανατομία ενός βυζαντινού βιβλίου (Έκθεμα και παρουσίαση)

        Αλλά και να πάρετε μέρος σε εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων  και αποτύπωσης επιγραφών.

 

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48 – Μετρό Ευαγγελισμός

Για ενημέρωση: www.eie.gr τηλ. Επικοινωνίας 210 7273516 και 210 7273700

 

 β.  Ελάτε στο Λιμάνι του Λαυρίου (1700-2200). Εκεί δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα: το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και  το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» σας προσκαλούν για να παρουσιάσουν ιδιαίτερες επιστημονικές δραστηριότητες στο κοινό της Λαυρεωτικής και γενικότερα στις γειτονικές περιοχές που αφορούν τις επιστήμες της θάλασσας και τεχνολογίας.

        Στην ενδιαφέρουσα αυτή διοργάνωση θα έχει ενεργή συμμετοχή και το κινητό εργαστήριο του Χαμόγελου του Παιδιού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» με τα εκθέματα και τις επιστημονικές  δράσεις που διαθέτει. Η προ-εκδήλωση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με Βιομηχανικό Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείο του Λαυρίου, με το Λιμένα Λαυρίου και με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Λαυρίου.

        Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν  μέρος στις παρακάτω δράσεις:

·      Παρουσίαση οπτικο-ακουστικού υλικού από υποθαλάσσιες έρευνες με το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» και άλλων υποβρύχιων οχημάτων που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ.

·         Πρόγραμμα παρακολούθησης και εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας των εσωτερικών υδάτων μας  (ποταμοί, λίμνες κλπ.) και επίδειξη σε πραγματικό χρόνο  των σύγχρονων μεθόδων με τη χρήση του κινητού ύδρο-βιοχημικού εργαστηρίου

·         Επίδειξη ανίχνευσης θαλάσσιας ραδιενέργειας

·         Δράσεις ερευνητικών προγραμμάτων για την προστασία των θαλασσών από τα πλαστικά (όπως το πρόγραμμα CLAIM).

·         Φτιάξε το πρώτο σου ψηφιακό παιχνίδι σε συνεργασία με SAE Athens (στο κινητό εργαστήριο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Τέλος θα φιλοξενηθούν εκπαιδευτικές δράσεις του Βιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου   σε συνεργασία με το ΔeΛab όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής κατασκευής.

 

2.. Τη Δευτέρα 23/9,  οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου θα σας μυήσουν στα μυστικά τους!  Ελάτε να τους γνωρίσετε. Τι μπορείτε να παρακολουθήσετε στον πανέμορφο χώρο τους, στον Λόφο Νυμφών, Θησείο:

·           Έκθεση ηλιακών ρολογιών

·           Πρωτότυπα Πειράματα επίδειξης με θέμα «Φως και χρώμα στην ανθρώπινη φυσιολογία και στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα»

·         Πώς γίνεται  μια  «Εκτόξευση νεροπυραύλων»

·         Να παρατηρήσετε τον νυχτερινό αττικό ουρανό  από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και από φορητά τηλεσκόπια στον εξωτερικό χώρο.

 1. Την Τετάρτη 25/9 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στην Αγία Παρασκευή  (900-1400) οι μαθητές θα γίνουν  για λίγο ερευνητές, και θα μάθουν για την έρευνα που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας μέσα από δράσεις, όπως:

 

 • Νanο= Πιο μικρό κι απ’ το μ(micro)» . Πώς η νανοτεχνολογία γίνεται παιχνίδι στα χέρια των  μαθητών.
 • Το ρομπότ παίζει. Γνωρίστε την παρέα των ρομπότ του Δημόκριτου. Ο INDIGO o RAFA και ο PEPPER σας περιμένουν!
 • «Η κρυφή, καυτή ζωή των υλικών” – η θερμική ενέργεια και η αποθήκευσή
  της μέσα στα υλικά και στους ζώντες οργανισμούς/
 • “Ταξιδεύοντας και ζώντας στο Διάστημα, στη Σελήνη και στον Άρη” – τα
  κύρια προβλήματα ζωής στο διάστημα και στον Άρη
 • Το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης

Μ’ έναν πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο, η ΑΒ Βασιλόπουλος μεταφέρει το μήνυμα #allazoumesinithies σε παιδιά και νέους σε όλη την Ελλάδα, με το σύγχρονο Κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης».

Μέσα από το σύγχρονο διώροφο λεωφορείο που απευθύνεται σε μαθητές, φέρνει σε επαφή νέους με την έννοια της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.

 • Επισκέψεις σε επιλεγμένα εργαστήρια.

 

 1. Την Πέμπτη 26/9, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) διοργανώνεται η 5η Ημερίδα Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτόρων (900-2300΄). Η εκδήλωση αυτή, η οποία απευθύνεται αμιγώς σε επιστημονικό κοινό, έχει ιδιαίτερη αξία για το ΕΙΠ, το οποίο φέτος μετράει 100 χρόνια λειτουργίας του.

Στη φετινή ημερίδα, εκτός από τις παρουσιάσεις των νέων ερευνητών του θα πραγματοποιηθούν και δύο κεντρικές ομιλίες:

 • “Gene Expression in space and time, and translation to medical applications” – Prof. Nikolaus Rajewsky (Max Delbrück Center, Berlin)
 • “Γενετική και Eπιγενετική στην Εξέλιξη και την Ανάπτυξη” – Καθ. Γεώργιος Χρούσος (Καθηγητής και Διευθυντής της 1ης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Βασιλίσσης Σοφίας 27, Αθήνα 115 21

Για πληροφορίες; www.renathens.gr

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.