Βγείτε στον ήλιο
Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Συνεργατης Hellenic Media Goup

Η Βιταμίνη D είναι οργανική ουσία, που ανήκει και στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες. Έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή εκτός από την πρόσληψή της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Ο σύγχρονος τρόπος που ζούμε, παραμένοντας πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους και τη συνεχή ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές τις ελεύθερες ώρες μας, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό ατόμων στη χώρα μας να έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE), έδειξαν ότι πάνω από το 60% των συμμετεχόντων εμφάνισε είτε ανεπάρκεια, είτε έλλειψη και ένα 5,5% περίπου ανιχνεύτηκε με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D.

Το 80% των συμμετεχόντων φάνηκε να πάσχει από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη ενώ, συμπτώματα είτε άγχους, είτε κατάθλιψης διαπιστώθηκαν περίπου στα μισά άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 7 άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D εμφάνισαν συμπτώματα τόσο άγχους όσο και κατάθλιψης.
Ειδικά τώρα το χειμώνα, θα πρέπει όποτε βρίσκετε χρόνο και καλή παρέα, να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας κάτω από τον λαμπερό ελληνικό ήλιο. Πολλές φορές πίσω από μεγάλες τζαμαρίες των καταστημάτων λόγω κρύου, αλλά όποτε τον βρίσκετε, να τον εκμεταλλεύεστε. Αφού το καλοκαίρι, η έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική χωρίς αντηλιακό, ας μαζέψουμε όσο μπορούμε τους υπόλοιπους μήνες.

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.