Απαράδεκτο το πρόστιμο – φωτιά των 1500 ευρώ !!!

Ειμαι ο Ρασιδάκης Μιχάλης ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Λέσχης κλασικών οχημάτων Ηρακλείου Κρήτης(2007-2009). Τα επόμενα χρόνια με την έκδοση του περιοδικού CLASSIC CENTURY και τη διοργάνωση των εκθέσεων CLASSIC FESTIVAL στο Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και Τρίπολη αποκτήσαμε μεγαλη εμπειρία και πολλές γνωριμίες σε όλη την Ελλάδα γύρω από τα κλασικά αυτοκίνητα και την εποχή τους…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή …

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 ομοσπονδίες κλασικών οχημάτων (ΕΛΠΑ, ΦΙΛΠΑ, ΕΟΟΕ) και δεκάδες τοπικές λέσχες… Υπολογίζουμε περίπου 14.000 καταγεγραμμένα κλασικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες σε όλες τις λέσχες στην Ελλάδα. Oι αρμοδιότητες των ομοσπονδιών είναι να εκδίδουν ιστορικές πινακίδες σε όσα κλασικά οχήματα πληρούν τις προυποθέσεις (ανω των 30 ετών και κοντά στην εργοστασιακή  κατάσταση). Επίσης οι ομοσπονδίες καθορίζουν και τις ετήσιες εκδηλώσεις  τους (ράλλυ, εκθέσεις, καλιστεία, περιηγήσεις κ.λ.π.) και βοηθούν τις λέσχες που έχουν υπό την εποπτεία τους. Ορισμένες λέσχες δεν ανήκουν σε καμμιά ομοσπονδία αλλά τα μέλη τους αναγκαστικά απευθύνονται στις τρεις αυτές ομοσπονδίες για την εκδοση πινακίδων.

Τα κλασικά αυτοκίνητα ασφαλίζονται με πολύ μειωμένα ασφαλιστικά κόστη αφού ο μέσος όρος των χιλιομέτρων τους είναι πολύ περιορισμένος .

Ο νόμος περι κυκλοφορίας των κλασικών οχημάτων που φέρουν ιστορικές πινακίδες  προβλέπει την κυκλοφορία τους όταν προκειται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις τοπικές λέσχες ή ομοσπονδίες  ή κατα τα απαραίτητα στα οχήματα χιλιόμετρα συντήρησης ή επισκευών.  Ο νόμος αυτός είναι λιγο ασαφής και δεν καθορίζονται επακριβώς ποια θα είναι αυτά τα χιλιόμετρα συντήρησης.

Ο νέος νόμος αντί να διορθώσει τις ασάφειες του προηγούμενου και να εναρμονηστεί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη έρχεται να εφαρμόσει ένα ΧΑΡΑΤΣΙ – ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για όλα τα ιστορικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Από τις 18 Οκτώβρη 2017 είναι σε ισχύ η πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών και το διοικητικό πρόστιμο έχει καθοριστεί στα 1500 ευρώ καθώς επίσης και η ασφαλιστική εταιρεία ΔΕΝ καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος. Με λίγα λόγια χωρίς να ερωτηθούν τα αρμόδια όργανα και οι ομοσπονδίες το ελληνικό κράτος δια της υπογραφής Τσακαλώτου και Σπρίτζη αποφασίζει και διατάζει τον αφανισμό της κοινωνίας των συλλεκτών οι οποίοι με πολύ κόπο, αγάπη, χρόνο και χρήμα συντηρούν και διασώζουν τα κλασικά οχήματα και προσφέρουν έργο πολιτισμού και κουλτούρας.

Να σκεφτείτε ότι με το νέο νόμο κάθε κλασικό αυτοκίνητο για να πάει να κάνει σέρβις πρέπει να μετακινηθεί με οδική βοήθεια από και προς το συνεργείο δηλαδή ένα πρόσθετο κόστος για τον ιδιοκτήτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκδηλώσεις …  Για παράδειγμα αυτή την Κυριακή 29 Οκτώβρη γίνεται η καθιερωμένη ανάβαση του Ομαλού στα Χανιά από την τοπική λέσχη Χανίων. Οποια αυτοκίνητα από το Ηράκλειο ή το Λασίθι θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επιβαρυνθούν τη μετακίνηση των οχημάτων τους με οδική βοήθεια και να πληρώσουν 500-700 ευρω πηγαινε-έλα στα Χανιά…  Αν αυτό δεν είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για να συνεχίσει να επιβιώνει το κλασικό όχημα στην Ελλάδα τι άλλο είναι  ?

Ο απαίσιος αυτός νόμος επίσης ορίζει ότι για να πάρει ένα παλαιό αυτοκίνητο άνω των 30 ετών ιστορικές πινακίδες πρέπει να γίνει οριστική διαγραφή δηλαδή να κοπεί το μεταλλικό πλαίσιο και να ακυρωθεί έτσι το όχημα από μετέπειτα κυκλοφορία με κρατικές πινακίδες ή να πωληθεί στο εξωτερικό.

Αν υποθέσουμε ότι αυτός που σχεδίασε το νομοσχέδιο ήταν άσχετος, δεν θα έπρεπε να το διαβάσει πριν το υπογράψει ο κ. Τσακαλώτος  και κ. Σπρίτζης ?  Το ερώτημα είναι ρητορικό αφού ξερουμε την απάντηση.  Προφανώς αυτοί οι δυο υπουργοί ΔΕΝ το διάβασαν αλλά το υπέγραψαν όπως ΔΕΝ διάβασαν αλλά υπέγραψαν τα τελευταία μνημόνια …

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών (ΕΛΠΑ, ΦΙΛΠΑ, ΕΟΟΕ) οφείλουν άμεσα να συναντήσουν τους υπουργούς και να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδιου αυτού και ταυτόχρονα να καθήσουν να κουβεντιάσουν για ένα σωστό και εφαρμόσιμο σχέδιο για τα κλασικά οχήματα όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στο σύνολο των ευρωπαικών χωρών.

Μια δική μου πρόταση μιας και έχω αρκετή εμπειρία από τις επισκέψεις μου σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη είναι η εξής:  Οι τρεις ομοσπονδίες (ΕΛΠΑ, ΦΙΛΠΑ, ΕΟΟΕ) να πάψουν να εκδίδουν πινακίδες ιστορικών οχημάτων και να περιορίσουν το ρόλλο τους στην εποπτεία των λεσχών και στην διοργάνωση εκδηλώσεων (ράλλυ, καλιστεία, εκθέσεις, περιηγήσεις κ.λ.π.).  Την ευθύνη για την εκδοση των πινακίδων να την πάρει το κράτος (όπως γίνεται και στο εξωτερικό) και να υπάρχει ένα διακριτικό στις πινακίδες (για παράδειγμα το γράμμα Η – Historic) και να επιβληθούν τέλη κυκλοφορίας μόνο  100 ευρώ ανά αυτοκίνητο ανεξαρτήτου μάρκας, κυβισμού, χρονολογίας κατασκευής και βεβαίως να υποχρεώνει όλα τα κλασικά αυτοκίνητα να περνούν ΚΤΕΟ (μειωμένη χρέωση) και βεβαίως να ασφαλίζονται με μειωμένα ασφάλιστρα  όπως συμβαίνει και σήμερα (40 ευρώ περίπου) και βεβαίως να κυκλοφορούν όποτε θέλουν οι ιδιοκτήτες τους ελευθερα χωρίς να φοβούνται αφενός μεν την παρερμηνεία των «χιλιομέτρων συντήρησης» ή του τωρινού φόβου του προστίματος των «1500 ευρώ».

Οσο αφορά την κυκλοφορία των κλασικών οχημάτων αποτελεί κουλτούρα και πολιτισμό για ένα κράτος και οφείλει να τα προστατέψει και όχι να τα θάψει … Δεν υπάρχει ομορφότερη εικόνα σε μια πόλη να βλέπεις υπέροχα αυτοκίνητα εποχής … Επειδή ταξιδευω συνέχεια στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρο, Γαλλια, Αγγλια κ.λ.π.) σχεδόν πάντα απολαμβάνω τετοιες όμορφες εικόνες !!!

Κλείνω με την ευχή να αποσυρθεί αυτός ο απαίσιος νόμος ο οποίος μόνο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα έχει και δεν δίνει σαφή τρόπο για την κυκλοφορία των κλασικών οχημάτων…

Οποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μου το τηλέφωνο μου είναι 6970 446565 και το mail μου rassidakis66@gmail.com

 

M.Ρασιδάκης

 

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.