Πολιτική Προστασία

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

Η ΕΕ προτίθεται να αναδιοργανώσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη μετά τις θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Πορτογαλία δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα (30 Οκτωβρίου).
«Θα εξετάσουμε, μετά από αίτημα της Πορτογαλίας, την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πορτογάλο πρόεδρο Marcelo Rebelo de Sousa.
Ειδικότερα, η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας μέσω παροχής βοήθειας από ειδικά εξοπλισμένες ομάδες ή να στείλει εμπειρογνώμονες στον τόπο της τραγωδίας, για να αξιολογήσουν και να συνεργαστούν με τις τοπικές ομάδες.
Τον Ιούνιο, συνολικά 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σάρωσαν την κεντρική περιοχή Pedrao Grande της Πορτογαλίας, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου νέες πυρκαγιές προκάλεσαν το θάνατο 45 ανθρώπων.
Η χώρα πρόκειται να σπάσει το ρεκόρ για τα κατεστραμμένα δάση το 2017.
Από την πλευρά της, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αποτρέψει νέες τραγωδίες με τη διεξαγωγή «θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων» στη διαχείριση των δασών και την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Πορτογαλία, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η καταστροφή τον άγγιξε «προσωπικά».
«Ένας από τους συμπολίτες μου χάθηκε στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
(πηγή: euractiv.gr)

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

 Η πρώτη ευθύνη διαχείρισης των άμεσων συνεπειών μιας καταστροφής έγκειται στη χώρα όπου συμβαίνει. Αλλά όταν η κλίμακα μιας έκτακτης ανάγκης υπερβαίνει την εθνική επάρκεια αντιμετώπισής της, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιεί συντονισμένη βοήθεια από τα συμμετέχοντα κράτη.

 Όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ καθώς και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ισλανδία και η Νορβηγία. Συνενώνουν πόρους οι οποίοι μπορούν να αποσταλούν όταν συμβεί μια καταστροφή.

 Η αρωγή περιλαμβάνει βοήθεια σε είδος, αποστολή ειδικών, ομάδων επέμβασης και ειδικού εξοπλισμού στις πληγείσες από καταστροφή χώρες και την αποστολή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση και το συντονισμό της Ευρωπαϊκής ανταπόκρισης.

 Οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μπορεί να καλέσει σε βοήθεια το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο Μηχανισμός ενεργοποιείται επίσης και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θαλάσσιας ρύπανσης, όπου συνεργάζεται στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα (EMSA).

 Η υλοποίηση της βοήθειας πολιτικής προστασίας στηρίζεται στους πόρους των συμμετεχόντων χωρών. Όταν η βοήθεια πολιτικής προστασίας ζητείται από τρίτες χώρες, συνήθως συνεργάζεται με την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες χώρες προσφέρουν βοήθεια δωρεάν ως χειρονομία αλληλεγγύης Επιπροσθέτως, ενδέχεται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 55 % των δαπανών μεταφοράς της βοήθειας (και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι το 85 %).
(πηγή:ec.europa.eu/…/…/factsheets/thematic/civil_protection_el.pdf)

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.