Άσκηση με την επωνυμία ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018 διεξήχθη χθές Τετάρτη 2-5-2018 στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Η άσκηση διοργανώθηκε από την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας με την υποστήριξη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και πλήθος φορέων και εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας συμμετείχαν είτε ως παίκτες είτε ως παρατηρητές.

Το σενάριο της άσκησης εν συντομία είχε ως εξής:
Ισχυρός σεισμός εκδηλώνεται στις 10:08 πμ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής ο οποίος γίνεται έντονα αισθητός από όλους του κατοίκους της Αθήνας. Ακούγεται δυνατός ήχος και άμεσα διαπιστώνονται πτώσεις αντικειμένων και διακοπή των τηλεπικοινωνιών. Δύο λεπτά αργότερα ένας ακόμη μικρότερος σεισμός τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση γίνεται αισθητός και παρατηρούνται ρωγμές σε τοιχοποιίες και σκόνη σε διάφορα σημεία της ατμόσφαιρας. Ο κόσμος αναστατωμένος βγαίνει στους δρόμους. Η κατάσταση φαίνεται σοβαρή και δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, ούτε ρεύμα.
Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται πλήττοντας την ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Τομέα της Αθήνας. Πιθανές σοβαρές καταστροφές και τραυματισμοί πολιτών.
Συγκαλείται έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έκτακτης ανάγκης (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, Δήμοι,

Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Στρατός, Εθελοντικές Οργανώσεις κτλ).
Η επικοινωνία μεταξύ των οργανώσεων έκτακτης ανάγκης είναι δύσκολη και πραγματοποιείται μέσω ασυρμάτων του προσωπικού έκτακτης ανάγκης, της ΕΛΑΣ της Πυροσβεστικής και υποστηρίζεται από την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών τόσο για την επικοινωνία με το ΣΟΠΠ όσο για με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Στο ΣΟΠΠ καταφθάνουν πληροφορίες και γίνεται η διαχείριση τριών σχεδόν παράλληλων συμβάντων σύμφωνα με το εν εξελίξει σενάριο της άσκησης (οι επικοινωνίες εν τω μεταξύ επανέρχονται).
Το πρώτο συμβάν αφορά την κατάρρευση ενός παλαιού κτηρίου με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς επί των οδών Θηβών και Επτανήσου στο Ίλιον με αγνοούμενους εργάτες που έκαναν εργασίες ανακαίνισης στο κτήριο. Από το ΣΟΠΠ ζητήθηκε η συνδρομή Εθελοντικής Οργάνωσης στην ΕΛΑΣ για υποστηρικτικές δράσεις.
Προσωπικό από το 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό ολοκλήρωσε την κατάσβεση και η 1η ΕΜΑΚ (σε προσομοίωση από τον 10ο ΠΣ) επιχείρησε την έρευνα και διάσωση. Μετά από αίτημα του ΚΕΕΠ διατέθηκε από την Περιφέρεια Γερανοφόρο όχημα βαρέως τύπου, ενώ στο συμβάν συμμετείχε με προσωπικό και μέσα και ο δήμος Ιλίου ( 1 όχημα 4*4 και 1 JCB) καθώς και ένας δομοστατικός μηχανικός για συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Το δεύτερο συμβάν αφορά δύο εγκλωβισμένους ΑΜΕΑ στο 2ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Πετρούπολης. Το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης αιτείται βοήθειας από την ΕΛΑΣ. Στο συμβάν το Πυροσβεστικό Σώμα για την διαχείριση της κατάστασης και η ΕΟ ΕΕΕΔΕΑ για συνδρομή μετά από αίτημα του ΣΟΠΠ.
Το τρίτο συμβάν λαμβάνει χώρα σε ΚΑΠΗ του Δήμου Αγ. Αναργύρων Καματερού επί των οδών Νικ. Καζαντζάκη και Ανδρονίκου στα Μυκονιάτικα με 3 εγκλωβισμένα υπερήλικα άτομα, κάποια εκ των οποίων σοβαρά. Κατεστραμμένο κλιμακοστάσιο. Αίτημα από το ΣΟΠΠ για συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα από την ΕΟ ΕΠΟΜΕΑ.
Επίσης, σκηνές για την καταφυγή των πληγέντων στήθηκαν σε ανοιχτό χώρο στο Ίλιον από το στρατό (Σχολή Πυροβολικού), ενώ πρόχειρα ιατρεία στήθηκαν από τις συμμετέχουσες εθελοντικές οργανώσεις.
Όλα τα συμβάντα πεδίου αναμεταδόθηκαν με εικόνα στο ΣΟΠΠ μέσω σύνδεσης Skype για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών του πεδίου.
Οι παίκτες ασκήθηκαν και σε ενέργειες σχετικές με τις διαδικασίες βραχείας αποκατάστασης των πληγέντων όπως κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έλεγχο βλαβών πληγέντων κτιρίων, έκτακτες επιχορηγήσεις κτλ.
Στο τέλος της άσκησης ακολούθησε διαδικασία απενημέρωσης της άσκησης παρουσία όλων των συμμετεχόντων με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, καθώς και ομιλίες από εμπλεκόμενους φορείς.
Τα ανωτέρω καταγράφησαν από τους αξιολογητές και την ομάδα σχεδιασμού της άσκησης και θα ακολουθήσει αναλυτική έκθεση των συμπερασμάτων που θα εξαχθούν, η οποία θα αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Δείτε τις οδηγίες διεξαγωγής της άσκησης εδώ: goo.gl/f74E2h

hmg@group1
CyberJournalist, Member Association of European Journalists (AEJ) ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. (ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Volunteer Fire Brigade N. Voutzas - Provalinthos ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Πανελληνιο Σωματειο Ασφαλειας Προσωπων Υποδομων Χρηματαποστολων Ο Οδυσσεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.