Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ελάτε να γνωρίσουμε την Περιηγητική Συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να περπατήσουμε μαζί τους δρόμους της Αθήνας, ακολουθώντας τα βήματα Ευρωπαίων ταξιδιωτών του 18ου αιώνα.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση 
Μάιος 2017 
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ | ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ενήλικες-Παιδιά-Οικογένειες-Ερευνητές
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

Εκπαιδευτικός περίπατος στην Αθήνα του 18ου αιώνα με αφετηρία την Περιηγητική Συλλογή  
της Ωνασείου Βιβλιοθήκης 


Σάββατo 6 & 13 Μαΐου 2017 | 11:00-13:30  
20 & 27 Μαΐου 2017 | 10:00-12:30  
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ) 

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ελάτε να γνωρίσουμε την Περιηγητική Συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να περπατήσουμε μαζί τους δρόμους της Αθήνας, ακολουθώντας τα βήματα Ευρωπαίων ταξιδιωτών του 18ου αιώνα.

Με έμπνευση το υλικό σπάνιων βιβλίων, θα μάθουμε πού φυτεύτηκαν για πρώτη φορά ντομάτες στην Αθήνα, πού βρίσκεται το πιο παλιό σπίτι της πόλης, θα επισκεφτούμε ένα λουτρό «γεμάτο φαντάσματα» αλλά και ένα μυστηριώδη μαρμάρινο πύργο γεμάτο μουσική!

Συντελεστές:


Νικόλας Νικολαΐδης, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ομαδικών ξεναγήσεων, BIG OLIVE 

Ηλίας Πανταζής
, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ομαδικών ξεναγήσεων, BIG OLIVE 

Γιώργος Αθανασόπουλος, 
Απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διπλωματούχος ξεναγός 


Νικόλαος Ιωαννίδης, Απόφοιτος Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διπλωματούχος ξεναγός *Οι εκπαιδευτικοί περίπατοι με αφετηρία την Περιηγητική Συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο 2017.  
  
 
Φτιάχνω τη δική μου ψηφιακή ιστορία 
Κυριακή 7 & 14 Μαΐου 2017 
11:00-15:00

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ) 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 13-17 ΕΤΩΝ 
Το εργαστήρι έχει ως στόχο την εισαγωγή των παιδιών στην τέχνη της διήγησης ιστοριών και της δημιουργίας video με τη χρήση εργαλείων νέας τεχνολογίας. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να φτιάξουν τη δική τους ψηφιακή ιστορία (video) διάρκειας 3-5΄, με βάση ένα προεπιλεγμένο βιβλίο ή θέμα της βιβλιοθήκης.


   
 
Μικροί ναύτες: Παραμύθια στη γλώσσα των καραβιών!  
Σάββατο 20 Μαΐου 2017 
11:00-13:00

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ) 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-10 ΕΤΩΝ 


Με αφορμή ένα παλιό μπαούλο γεμάτο λέξεις παράξενες, τα παιδιά επιχειρούν να δώσουν τις ερμηνείες τους και να φτιάξουν ένα λεξικό. Στην πορεία όμως οι λέξεις μεταμορφώνονται σε παλιές ιστορίες, σε καινούργιες γνώσεις και τέλος στα δικά τους θαλασσινά παραμύθια.

Συντελεστές: 
Αντώνης Παπαθεοδούλου, Συγγραφέας
Μαρία Αγγελίδη, Συγγραφέας

   
 
Η τυπογραφία με τα μάτια του υπολογιστή
Κυριακή 21 Μαΐου 2017 
11:00-14:00

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ) 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 13-17 ΕΤΩΝ 

Τα παιδιά θα μάθουν την πρακτική χρησιμότητα της ψηφιοποίησης των εγγράφων και την αξία του υπολογιστή στην καθημερινότητά μας, ειδικότερα μάλιστα για ευπαθείς ομάδες με αναπηρίες (όρασης ή ακοής). Επίσης, θα δουν με παραδείγματα την αλλαγή που έχει επιφέρει η χρήση της πληροφορικής στη σύγχρονη εποχή, όπως στην ασφάλεια και στη διαχείριση δεδομένων όσο και στη διατήρηση αρχείων και σπάνιων τεκμηρίων.
  

Συντελεστής:  
Αλέξανδρος Παπανδρέου, Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας. Ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια.


   
 
Μικροί ναύτες: Χάρτες, Πυξίδες και... Θησαυροί!  

Σάββατο 27 Μαΐου 2017
11:00-13:00 & 13:30-15:30
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)  
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-10 ΕΤΩΝ 
 


Με αφορμή «Το νησί των θησαυρών» του Στήβενσον, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά των χαρτών, θα επιχειρήσουν να χαρτογραφήσουν το χώρο, να φτιάξουν τον δικό τους χάρτη του κόσμου με μια μερκατορική προβολή, θα μετρήσουν φάρους στο σκοτάδι, θα γνωρίσουν την πυξίδα και τη χρήση της, αλλά και μυστικά προσανατολισμού με τον ήλιο και τα αστέρια.

Συντελεστές: 
Αντώνης Παπαθεοδούλου, Συγγραφέας
Ίρις Σαμαρτζή, Εικονογραφος
   


   
ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ
Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη


«Philosophical Scrutiny» 
Πέμπτη 4 Μαΐου 2017
18:30-20:30 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)  
ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 

Κορυφαίοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί μοιράζονται με το κοινό την έρευνά τους γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή. Τον κύκλο σεμιναρίων επιμελείται ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθηνών, Οξφόρδης και από το Αρχείο Καβάφη. 
Στόχος των σεμιναρίων είναι να αποτελέσουν μια ανοιχτή πλατφόρμα παρουσίασης νέας έρευνας που συνδέεται με τον Αλεξανδρινό ποιητή και να στοχεύσουν στη μελέτη και συζήτηση των αρχειακών τεκμηρίων που συνδέονται με το έργο του. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί εκτενής συζήτηση και ανάλυση από τα μέλη του σεμιναρίου.

Ομιλήτρια: Μαρία Μπολέτση,  Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο του Leiden, και σχολιασμός από τα μέλη του σεμιναρίου 
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που για 3η συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχει επόμενο σταθμό του την Βέροια. Το εργαστήρι διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας (Ημαθίωνος 2) όπου και θα φιλοξενηθεί.
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular