Στην επικαιροποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η βασική δομή του, με συνέπεια να μην χρειάζεται εκ νέου έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ).
Όπως τονίζει στο infocom.gr ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας οι αλλαγές που προωθούνται έχουν στόχο «την αναβάθμιση και βελτίωση του Σχεδίου ως προς τις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο και την απόδοση που θα έχουν συνολικά για την Οικονομία οι επενδύσεις αυτές».
vasilis-maglaras
Υπενθυμίζεται ότι το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο περιλαμβάνει δύο βασικά προγράμματα – δράσεις: Η πρώτη συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ ονομάζεται «Rural Extension» και αποσκοπεί στην κάλυψη των περιοχών που προβλέπεται να μείνουν «λευκές περιοχές NGA» μετά την υλοποίηση του Rural Broadband.
Η δεύτερη υπό την ονομασία «Super-Fast Broadband» με προϋπολογισμό 195 εκατ. ευρώ αφορά και αστικές περιοχές. Οι αρχικοί στόχοι ως προς τις ταχύτητες εναρμονίζονταν με τη λογική της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 δηλαδή για όλους τους πολίτες ταχύτητα σύνδεσης τουλάχιστον 30 Mbps και για το 50% του πληθυσμού πάνω από 100 Mbps. Οι στόχοι αυτοί με την παρέμβαση που επιχειρείται αναβαθμίζονται σημαντικά και πάντως η λογική είναι ότι τα κοινοτικά κονδύλια που θα διατεθούν με βάση το Εθνικό Ευρυζωνικό θα είναι για οπτική ίνα που θα φθάνει έως τα κτήρια (FTTB) ή και έως τα σπίτια (FTTH).
Σύμφωνα επίσης με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών το πλαίσιο βάσει του οποίου θα προχωρήσουν οι εν λόγω επενδύσεις (ή με απλά λόγια το πως θα προκύψει η επιθυμητή κάλυψη με οπτικές ίνες σε όλη τη χώρα) είναι υπό διαμόρφωση και υπό συζήτηση, μεταξύ άλλων,​ και με τους παρόχους.