Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

«Ηνίοχος 2017»: Ξεκινά η ελληνική Red Flag με διεθνείς συμμετοχές από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία και ΗΑΕ! (βίντεο)

«Ηνίοχος 2017»: Ξεκινά η ελληνική Red Flag με διεθνείς συμμετοχές από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία και ΗΑΕ! (βίντεο)

του Πάνου Σπαγόπουλου
Ξεκινά τη Δευτέρα η μεγάλη διεθνής άσκηση «Ηνίοχος 2017» που διοργανώνει η ΠΑ με επίκεντρο στην 117ΠΜ ΑΒ Ανδραβίδας.
Για 11 ημέρες μαχητικά αεροσκάφη από 4 χώρες και της ΠΑ θα πραγματοποιήσουν μεγάλης έκτασης αεροπορικές ασκήσεις σε όλη τη περιοχή του Ιουνίου πελάγους, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες.
Οι συμμετέχουσες χώρες είναι το Ισραήλ με αεροσκάφη F-16 Sufa, τα ΗΑΕ με αεροσκάφη F-16 block 60, οι ΗΠΑ με F-16 CJ, η Ιταλία με αεροσκάφη AMX και η ΠΑ με το σύνολο των εναέριων μέσων της.

Πρόκειται κυριολεκτικά για την Red Flag της Ελλάδας, την οποία το ΓΕΑ επιδίωξε και έχει κάνει διεθνή με πολλές συμμετοχές ενώ από τον επόμενο χρόνο αναμένεται η συμμετοχή Γάλλων και Βρετανών, κάνοντας την άσκηση το κυριότερο αεροπορικό γεγονός ρεαλιστικών ασκήσεων στην Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ και την Νατοϊκή TLP.
Η αφθονία του ελεύθερου εναέριου χώρου, ο συνδυασμός  του ποικιλόμορφου εδαφικού ανάγλυφου, οι θαλάσσιες περιοχές για ασκήσεις τύπου TASMO, οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες και τα πεδία βολής της ηπειρώτικης Ελλάδας καθιστούν τον «Ηνίοχο» ως την πλέον ελκυστική για διεθνείς συμμετοχές  αεροπορική άσκηση.
Παράλληλα όλες οι αποστολές από προηγούμενες ασκήσεις έχουν μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις σε ότι αφορά την φιλοξενία στην περιοχή της Ηλείας αλλά και ευρύτερα κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν άλλες χώρες.
 (το Ισραήλ συμμετέχει με περίπου 10 Από τις 20 Μαρτίου η 117ΠΝ σφύζει κυριολεχτικά από κίνηση καθώς εκτός του μεγάλου αριθμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16) δεκάδες είναι τα αεροσκάφη υποστήριξης τα οποία μεταφέρουν προσωπικό και υλικό  (ανταλλακτικά) για τα μαχητικά αεροσκάφη για όλη την περίοδο που αυτά θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Τα οφέλη από την άσκηση για την ΠΑ είναι πολλά. Αφενός η χώρα καθίσταται ένα κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης  υπό ρεαλιστικές συνθήκες αφετέρου οι πιλότοι των αεροσκαφών θα εκπαιδευτούν με τις πλέον προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις.
Στην άσκηση ήταν να μετάσχει και το Κατάρ με Mirage 2000 αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη  δυνατό. Ενδιαφέρον θα έχει πάντως η «συγκατοίκηση» στην ίδια ΑΒ της Ανδραβίδας, η οποία έχει άφθονους χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης αεροσκαφών των ΗΑΕ και του Ισραήλ για ευνόητους λόγους.
πηγη pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular