Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :Η Ετησία Γενική Συνέλευση της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (ΛΚΙ) πραγματοποιήθηκε την 12η Μαρτίου 2017, σε αίθουσα της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

                         
  ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
       Οδός Μαυρομιχάλη 15 Αθήνα ΤΚ 10679   
           Τηλ. 2103235907 FAX 2103213534
     e mail: info@lki.gr, info.contactlki@gmail.com 
                     Ιστοσελίδα: www.lki.gr
Facebook: https://www.facebook.com/groups/187276824943544/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ

Η Ετησία Γενική Συνέλευση της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (ΛΚΙ) πραγματοποιήθηκε την 12η Μαρτίου 2017, σε αίθουσα της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). 

Θέματα ημερησίας διατάξεως:
Έκθεση Πεπραγμένων ΔΣ έτους 2016 (Απρ 16-Μαρ 17).
Έκθεση Οικονομικής Καταστάσεως.
Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Προϋπολογισμός 2017.
Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.).Παρέστησαν Επίτιμοι Α/ΓΕΣ, Υ/ΓΕΣ και Υ/ΓΕΕΦ, Επίτιμοι ΓΕΠΣ και Επίτιμοι Δκτές Στρατιάς, Ιερολοχίτες, πολεμιστές των ΛΟΚ και των Μοιρών Καταδρομών, καθώς και νεώτεροι,  μόνιμα στελέχη εν αποστρατεία και έφεδροι Καταδρομείς, Πεζοναύτες και Αλεξιπτωτιστές, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά τον δεσμό που δημιουργεί ο πράσινος μπερές και το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων. Η όλη εκδήλωση υπήρξε επιτυχής και η παρουσία των μελών ικανοποιητική, σε ποσοστό 50% επί των οικονομικά τακτοποιημένων. Στην έναρξη της συνέλευσης, παρευρέθη και ο παραλαμβάνων Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντγος ε.α. κ. Ροζής Βασίλειος, στο πρόσωπο του οποίου η Λέσχη ευχαρίστησε θερμά την ΕΑΑΣ για την φιλοξενία της ΓΣ με την διάθεση του χώρου και την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού και διευκολύνσεων .

Κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και ΕΕ, ανεδείχθησαν κατά σειράν ψήφων:
ΔΣ Τακτικά μέλη
Αντγος ε.α. Λάζαρης Νικόλαος
Ταξχος ε.α. Πουλάκης Αθανάσιος
Σχης ε.α Γατσούλης Ευάγγελος
Ταξχος ε.α Τζιάκης Ιωάννης
Ανχης ε.α. Κομπόρης Πέτρος
Ανχης ε.α. Πεππές Δημήτριος
Εφ. Ανθλγός Φιλόσοφος Γεώργιος
ΔΣ Αναπληρωματικά μέλη
Εφ. Λχίας Παπαδάκης Ιωάννης
Εφ. Λχίας Τουρναβίτης Κωνσταντίνος
ΕΕ
Λγός ε.α. Κουτσιανόπουλος Ευάγγελος
Εφ. Ανθλγός Φυλακτού Φυλακτός
ΚΔ Δραμιτινός Γεώργιος

Το προκύψαν ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα την 16 Μαρτίου, ως εξής:
Πρόεδρος: Αντγος ε.α. Λάζαρης Νικόλαος,
Αντιπρόεδρος: Ταξχος ε.α. Πουλάκης Αθανάσιος,
Γενικός Γραμματέας: Ταξχος ε.α Τζιάκης Ιωάννης 
Ταμίας: Σχης ε.α. Γατσούλης Ευάγγελος και
Μέλη: Ανχης ε.α. Κομπόρης Πέτρος, Ανχης ε.α. Πεππές Δημήτριος, Εφ. Ανθλγός Φιλόσοφος Γεώργιος.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ


ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ


ΤΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ


      
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΟΡΚΑΣ ΠΑΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ…


Ο Γενικός Γραμματεύς της ΛΚΙ                                                                                                                Ταξίαρχος ε.α. Τζιάκης Ιωάννης

                  
  ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
       Οδός Μαυρομιχάλη 15 Αθήνα ΤΚ 10679  
           Τηλ. 2103235907 FAX 2103213534
                     Ιστοσελίδα: www.lki.gr

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
Η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών ιδρύθηκε το έτος 1979, από απόστρατους Ιερολοχίτες, αξιωματικούς,  υπαξιωματικούς και υπηρετήσαντες οπλίτες των Δυνάμεων Καταδρομών. Είναι η πρώτη Λέσχη Καταδρομέων που ιδρύθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του 1947-1949 στην Ελλάδα  και ο πρώτος Σύνδεσμος παλαιών πολεμιστών Ειδικών Δυνάμεων.
Από ιδρύσεώς της ενεγράφησαν ως μέλη, πλέον των παλαιών Ιερολοχιτών και Καταδρομέων,  όσοι συμμετείχαν σε υπηρεσίες και μονάδες ανορθοδόξου πολέμου και πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, υπαγόμενες στα ελληνικά και συμμαχικά στρατηγεία Μέσης Ανατολής.
Μέλη της σήμερα μπορούν να γίνουν, με τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, οι υπηρετήσαντες στις ειδικές δυνάμεις όλων των Κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, ανεξαρτήτως βαθμού.
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εγγράφονται ως επίτιμα μέλη, γονείς, σύζυγοι και τέκνα πεσόντων ή θανόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, όπως και μέλη καταδρομικών συλλόγων συμμάχων χωρών. Επίσης πρόσωπα που παρέχουν σοβαρές υπηρεσίες στη Λέσχη και συντελούν ουσιαστικά στην επίτευξη των σκοπών της.
Ο Ιερός Λόχος και οι Δυνάμεις Καταδρομών στις πολυπληθείς καταδρομικές και άκρως επιτυχείς επιχειρήσεις τους κατά τους αγώνες επιβίωσης του Ελληνικού Έθνους, δημιούργησαν και θεμελίωσαν το ελληνικό δόγμα των ειδικών επιχειρήσεων, το οποίο διαφέρει από αυτό των συμβατικών, διότι συνδυάζει κατά πρωτότυπο τρόπο δύο βασικές αρχές του πολέμου, τον Αιφνιδιασμό και την Οικονομία Δυνάμεων. Παράλληλα δημιούργησαν το υπέροχο πνεύμα των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.
Το πνεύμα αλλά και το δόγμα αυτό, η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών επιδιώκει να το διατηρήσει και να το βελτιώσει, με αξιοποίηση της συσσωρευθείσας γνώσης και εμπειρίας των παλαιών μελών της, αλλά και με την παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξεων.
Ο σκοπός ιδρύσεως της Λέσχης είναι:
·         Η παρακολούθηση των τεχνικών εξελίξεων και διαμόρφωση προτάσεων για βελτίωση του δόγματος ειδικών δυνάμεων και ειδικών επιχειρήσεων εν γένει.
·         Η σύνταξη ιστορικών μελετών και διοργάνωση διαλέξεων προς διατήρηση της ιστορίας  και του πνεύματος των ειδικών δυνάμεων.
·         Η εκπροσώπηση των παλαιμάχων και επαφές με αντίστοιχες Λέσχες συμμάχων χωρών.
·         Η απόδοση τιμών στους νεκρούς μας, με παρουσία στις κατά περίπτωση τελετές και επετείους μαχών στα κατά τόπους ηρώα και μνημεία.
·         Η οργάνωση εκδρομών, συγκεντρώσεων και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, για ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών της Λέσχης.
·         Η υποστήριξη και βοήθεια στο μέτρο του δυνατού σε αναξιοπαθούντες των ειδικών δυνάμεων.
Ως μέσα προς επίτευξη του σκοπού, όπως καθορίστηκαν με την πρόσφατη επικαιροποίηση του καταστατικού, ορίζονται μεταξύ άλλων:
o   Η συγκρότηση Τμήματος Μελετών-Ερευνών από εμπειρογνώμονες στρατιωτικούς, επιστήμονες και τεχνικούς, το οποίο θα διενεργεί έρευνες και θα εκπονεί μελέτες σχετικές με το δόγμα και την στρατηγική και τακτική χρήση των ειδικών δυνάμεων και των ειδικών επιχειρήσεων εν γένει.
o   Η οργάνωση και η πραγματοποίηση διαλέξεων, σεμιναρίων και ημερίδων με μέριμνα της Λέσχης.
o   Η δημιουργία πρωτοτύπων εκδόσεων πάσης φύσεως εντύπων.
o   Η συνεχής   ενημέρωση  της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.
o   Η οργάνωση και διεξαγωγή στρατιωτικών αθλητικών δραστηριοτήτων με την εθελοντική συμμετοχή μελών της Λέσχης, προς διατήρηση και προαγωγή του αγωνιστικού πνεύματος των ειδικών δυνάμεων, αναψυχή ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή ομάδων σε επίσημους και αναγνωρισμένους πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες στρατιωτικού αθλητισμού.
o   Η συντήρηση των ως άνω δεξιοτήτων, θα επιτρέπει την εθελοντική κοινωνική προσφορά μελών της Λέσχης για την παροχή βοήθειας και διάσωσης ατόμων κατά τη διάρκεια μειζόνων καταστροφών, ή άλλων ατυχημάτων, με την οργάνωση αντίστοιχων ομάδων διάσωσης.
o   Η συνεργασία με ομοειδή αναγνωρισμένα σωματεία εξωτερικού και εσωτερικού για την οργάνωση αθλητικών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και η εγγραφή της Λέσχης ως μέλους σε διεθνή μεγάλα φόρα που έχουν σχέση με το χώρο των ειδικών δυνάμεων
o   Η εκπροσώπηση των παλαιμάχων και επαφές με αντίστοιχες Λέσχες συμμάχων χωρών.
o   Η απόδοση τιμών στους νεκρούς μας, με παρουσία στις κατά περίπτωση τελετές και επετείους μαχών στα κατά τόπους ηρώα και μνημεία
o   Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εορτές, τελετές, επετείους που έχουν σχέση με το ιστορικό παρελθόν, σε συνδυασμό με διοργάνωση εκδρομών.
o   Η οργάνωση επισκέψεων, συνεστιάσεων, χοροεσπερίδων προς επιμόρφωση και ψυχαγωγία των μελών και φίλων της Λέσχης, για την προβολή και στήριξη των σκοπών της.
Μέχρι σήμερα, η Λέσχη, με τις προσφορές των μελών της, ανήγειρε μνημεία πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων σχεδόν σε όλα τα πεδία μαχών που έλαβαν μέρος, στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εξέχουσα θέση έχει, το μεγαλοπρεπές Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών του 2ου Π.Π., στο Πεδίον του Άρεως.
Μέλη της, διακριθέντες εμπειροπόλεμοι στρατιωτικοί  και έφεδροι, έγραψαν την ιστορία του Ιερού Λόχου, καθώς και άλλες προσωπικές τους πολεμικές εμπειρίες, που διατηρούν άσβεστη την ιστορική μνήμη.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Ø  Ο Αντγος ε.α. Ι. Κ. Μανέτας, που έγραψε το πρώτο ιστορικό βιβλίο «Ιερός Λόχος 1942-1945» καθώς και το δίτομο έργο «Μαχομένη Ελλάς-Μέση Ανατολή 1942-1945». Τα εν λόγω βιβλία, διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό από τη Λέσχη.
Ø  Ο Αντγος ε.α. Παπαγεωργόπουλος Κυριάκος που συνέγραψε το δίτομο βιβλίο «Μνήμες Πολέμου και Ειρήνης».
Ø  Ο  Ρήγας Ρηγόπουλος που συνέγραψε το βιβλίο «Μυστικός Πόλεμος, Ελλάδα - Μέση Ανατολή 1940-1945»
Ø  Ο εν ζωή Αντγος ε.α. κ. Κόρκας Κων/νος, που συνέγραψε το βιβλίο «Σαράντα καυτά χρόνια 10 πόλεμος – 30 ειρήνη, 1940 – 1980» και ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα την «ζωντανή ιστορία» του Ιερού Λόχου, την οποία αναμεταδίδει σε εορτές και τελετές.
Αλλά και πολλοί άλλοι μεταγενέστεροι διακρίθηκαν για το συγγραφικό τους έργο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και του στρατού γενικότερα, όπως ο Αντγος ε.α. κ. Φωτόπουλος Χρήστος.
Στην Λέσχη λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ιστορικών κυρίως συγγραμμάτων.
Επιπλέον, παλαιά μέλη της Λέσχης, έχουν θέσει προσωπικά τους αντικείμενα και χειρόγραφα απ΄ ευθείας ή μέσω της Λέσχης, στη διάθεση του Πολεμικού Μουσείου σαν εκθέματα προς το κοινό, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) αλλά και στην 13η ΔΕΕ «Ιερός Λόχος» για την δημιουργία μικρού Μουσείου στην ειδική αίθουσα τελετών.
Η Λέσχη, αριθμεί περίπου 1700 μέλη και το διοικητικό της συμβούλιο είναι επταμελές. Η αντίστοιχη Λέσχη Βορείου Ελλάδος, δημιουργήθηκε αρχικά ως παράρτημα, το οποίο αυτονομήθηκε κατά την 10ετία του ’80 και ονομάσθηκε Σύνδεσμος Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας.
Μέχρι σήμερα, η Λέσχη συνεχίζει την παράδοση και επιδιώκει την προώθηση του πνεύματος των ειδικών δυνάμεων, αλλά και την προσπάθεια συσπείρωσης των επί μέρους πολλών αναφυομένων σωματείων και λεσχών ειδικών δυνάμεων, κάτω από μια πανεθνική συνομοσπονδία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης αποτελεί μια εν δυνάμει «δεξαμενή σκέψης» στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων διατιθέμενη εθελοντικά να συνδράμει σε τυχόν αίτημα της στρατιωτικής υπηρεσίας για την εξέταση θεμάτων ή/και την εκπόνηση μελετών σε ό,τι αφορά στις ειδικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση διαλύσεώς της,  περιέρχονται στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular