Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής NEOΣ ΚΥΚΛΟΣ +ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017


Ακούστε, δείτε, αγγίξτε, μυρίστε, γευτείτε!
Εξερευνήστε τις πέντε αισθήσεις, με αφετηρία τη μουσικήNEOΣ ΚΥΚΛΟΣ +ΑΙΣΘΗΣΕΙΣΔιευρύνοντας ακόμη περισσότερο το φάσμα των εκδηλώσεών του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιούργησε τον νέο Κύκλο +ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ (Συν-αισθήσεις) και προσκαλεί τους φίλους του να ανακαλύψουν τη σχέση της μουσικής (της ακοής) με μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης που αντιπροσωπεύουν τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, όραση).

+ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ: Ένα πρωτότυπο παιχνίδι εξερεύνησης των πέντε αισθήσεων μέσα από τέσσερις εκδηλώσεις (17, 18 & 19.2, Αίθουσες MC 3, Banquet και Δημήτρης Μητρόπουλος). Μια βιωματική εμπειρία που κάνει τους ακροατές να συνδυάζουν τα ακούσματα με αγγίγματα, αρώματα, γεύσεις, οπτικά ερεθίσματα. O κύκλος περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις:
17, 18 & 19 Φεβρουαρίου             «Mizaru»
17 Φεβρουαρίου                             «Narcissus», μια παράσταση με μουσική κι αρώματα
18 Φεβρουαρίου                             « Ροσσίνι… σε δείπνο: μια διαφορετική εμBEERία!» 
19 Φεβρουαρίου                             «Dziga Vertov: Man with a movie camera»
ΟΙ +ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

«Mizaru»Aφή                              
                                                           
Παρασκευή 17, Σάββατο 18                               
& Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 19:00
Αίθουσα ΜC3

Ο νέος κύκλος +ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ (Συν-αισθήσεις), που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΜΜΑ, εγκαινιάζεται με την installation «Mizaru», η οποία φιλοξενείται στην Αίθουσα ΜC 3, την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00) και δίνει στο κοινό την ευκαιρία να βιώσει μια πρωτότυπη ηχοκινητική και ακουστική εμπειρία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.
Η installation, όπως την εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της, Kiori Kawai και Aaron Sherwood, απευθύνεται σε τρεις αισθήσεις ταυτόχρονα –όραση, ακοή, αφή.
Οι επισκέπτες, αφού πρώτα παρακολουθήσουν ένα εισαγωγικό εργαστήριο στα αγγλικά και μια performance από την Kawai, μπορούν στη συνέχεια να πειραματιστούν οι ίδιοι με την εγκατάσταση: ένα τεντωμένο φύλλο spandex λειτουργεί σαν ευαίσθητη μεμβράνη που «ζωντανεύει» στο κάθε άγγιγμα και, ανάλογα με την ένταση και την ταχύτητα της πίεσης, παράγει διαφορετικούς μουσικούς ήχους και οπτικά μοτίβα. Ο επισκέπτης εισάγεται σε έναν multimedia κόσμο όπου ορίζει μόνος του το τελικό αποτέλεσμα.
Ο A. Sherwood και η K. Kawai είναι οι συνιδρυτές της ομάδας multimedia, διαδραστικών εγκαταστάσεων/performance Purring Tiger. Η Kawai είναι performer χορού και χορογράφος, ενώ ο Sherwood χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να συνδέσει το ανθρώπινο σώμα με ήχους και με οπτικό υλικό που ευνοούν τη διάδραση.
Με την υποστήριξη
Ιδέα-Σχεδιασμός Kiori Kawai, Aaron Sherwood                                   
Μουσική
Aaron Sherwood                                                                          
Eργαστήριο-Performance Kiori Kawai
Εικόνα-Προγραμματισμός Michael Allison, Aaron Sherwood

Γενική είσοδος: 5,00 €
Η είσοδος στην Installation «Mizaru» είναι δωρεάν για τους κατόχους εισιτηρίου/ων
για κάποια από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του κύκλου +ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.


«Narcissus»│όσφρηση

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, 21:00
Αίθουσα Banquet

Για πρώτη φορά, μουσική και άρωμα συνυπάρχουν ως ενιαίο σύνολο και αλληλεπιδρούν στη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου. Η Καλλιόπη Τσουπάκη έγραψε μια «χιμαιρική» μουσική που γοητεύει τις αισθήσεις, ακοή, όραση και όσφρηση. Η συνθέτις έκανε ένα πείραμα σε συνεργασία με την αρωματοποιό Tanja Deurloo. «Η μυρωδιά επηρεάζει τη σύνθεσή μου και η μουσική επηρεάζει τη μυρωδιά», λέει η Κ. Τσουπάκη, που θα μιλήσει στην αρχή της εκδήλωσης στο κοινό για να εξηγήσει τη σχέση μουσικής και αρωμάτων.
Το έργο «Νarcissus» είναι μια μουσική παράσταση στην πιο καθαρή μορφή της, χωρίς κείμενο, λιμπρέτο ή τραγούδι, φορτισμένη με δραματική ένταση. Στη διάρκεια της συναυλίας πέντε layers με απαλό άρωμα διαχέονται στον χώρο και, μαζί με τη μουσική, οδηγούν στην κορύφωση του έργου.
Ελάτε, λοιπόν, χωρίς την κολόνια ή το άρωμά σας για να μπορέσετε να απολαύστε τους μυρωδάτους ήχους του «Νάρκισσου»!

Καλλιόπη Τσουπάκη: Narcissus for scents and 6 musicians
                                   [Νάρκισσος για αρώματα και 6 μουσικούς]

ΣΥΝΘΕΣΗ Καλλιόπη Τσουπάκη
ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΟΣ Τanja Deurloo
Mε τη συμμετοχή του Ergon Ensemble

Υπεύθυνος συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας


Γενική είσοδος: 15,00 € – Φοιτητικό, άνεργοι, παιδιά: 8,00 €
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Rossini… σε δείπνο:
μια διαφορετική εμBEERία!»│γεύση

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, 21:00
Αίθουσα Banquet

Γευσιγνωσία μετά μουσικής! Ένας σεφ, ένας σομελιέ μπίρας και δύο πιανίστες μας οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον ταξίδι, όπου κάθε νότα συνταιριάζεται με μια γεύση. Μια αλλιώτικη μουσική και γευστική εμπειρία, με αφορμή ένα από τα τελευταία έργα του Τζοακίνο Ροσσίνι, ενός μεγάλου λάτρη των γκουρμέ απολαύσεων και ενός λαμπρού μουσουργού με αστείρευτο χιούμορ. Θα ακουστούν οι συνθέσεις του «Quatre hors d’œuvres et Quatre mendiants» [Τέσσερα ορεκτικά και Τέσσερα γαλλικά επιδόρπια] για σόλο πιάνο από το Βιβλίο ΙV του έργου Péchés de vieillesse [Αμαρτήματα του γήρατος]. Θέμα τους, τέσσερα νόστιμα συστατικά ορεκτικών (ραπανάκια, αντζούγιες, αγγουράκια τουρσί, βούτυρο) καθώς και τα βασικά υλικά  του γαλλικού γλυκίσματος mendiant (αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα, σταφίδες, φουντούκια).
Τα μουσικά μέρη, που είναι συνολικά οκτώ, παρουσιάζονται ανά δύο. Η ακρόαση της κάθε μουσικής ενότητας συνδυάζεται με ταυτόχρονη γευσιγνωσία εδεσμάτων, εμπνευσμένων από τη ροσσίνια γαστρονομία… μετά ζυθοποσίας, αλλά και… σχολιασμού εκ μέρους των συντελεστών, όσο διαρκεί το σερβίρισμα.

Beata Pincetic πιάνο
Χρήστος Σακελλαρίδης πιάνο

ΣΕΦ Γιάννης Στανίτσας
ΣΟΜΕΛΙΕ Πολ Εμμανουηλίδης
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ του Hotntroulis.com

Γενική είσοδος: 25,00 € (η τιμή περιλαμβάνει και τη γευσιγνωσία)

«Dziga Vertov: Man with a movie camera»όραση

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Προβολή της βωβής ταινίας του Vertov με συνοδεία ζωντανής μουσικής
(νέο μουσικό score του Αλέξανδρου Μούζα,  σε α΄ παρουσίαση στην Ελλάδα)

Πρωτοπόρος σοβιετικός κινηματογραφιστής, ο Dziga Vertov [Τζίγκα Βερτόφ] (1896-1954) γύρισε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 τη βωβή ταινία «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή», η οποία θα προβληθεί, στο πλαίσιο του τριημέρου των +ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ, με συνοδεία ζωντανής μουσικής που γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Μούζα ειδικά για το φιλμ του Βερτόφ. Πρόκειται για νέα σύνθεση του Α. Μούζα  που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
«Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της 7ης Τέχνης και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η ταινία, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως το «Καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών», καταγράφει ρεαλιστικά τη ζωή στην Οδησσό και σε άλλες  μεγαλουπόλεις της ΕΣΣΔ. Η κάµερα εστιάζει τόσο σε άψυχα πράγµατα, όπως οι µηχανές και οι λειτουργίες τους, όσο και σε έµψυχα, όπως ζώα και άνθρωποι µε τις δραστηριότητές τους.
Η μουσική συνοδεία σε ταινίες βωβού κινηματογράφου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκάστοτε προβολής, όχι μόνο συμπληρώνοντας το κενό που αφήνει η έλλειψη ομιλίας, αλλά και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα «κρυμμένες» πτυχές της εικόνας, που και ο ίδιος ο δημιουργός της δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Οι σύγχρονες μουσικές συνθέσεις παρουσιάζουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η χρήση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων προσφέρει σε δημιουργό και θεατή τη δυνατότητα αναπάντεχων αισθητικών ερεθισμάτων.

Ο Αλέξανδρος Μούζας και η πολλαπλή πρόκληση
της σύνθεσης μουσικής για τον βωβό κινηματογράφο
[…] «Η μουσική επένδυση ταινιών του βωβού κινηματογράφου είναι μια πολύ γοητευτική διαδικασία για δημιουργούς και θεατές. Για τους δημιουργούς γιατί βρίσκουν ένα πρόσφορο πεδίο να δοκιμαστούν, να εκφραστούν και να συνδιαλεχθούν με ένα διαφορετικό μέσο πέραν της “απόλυτης μουσικής”, ενώ για τους θεατές γιατί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κλασικές ταινίες σε μια νέας μορφής εμπειρία.
Στην περίπτωση του “Man with a movie camera” υπάρχει η επιπρόσθετη ιδιαιτερότητα της μη ύπαρξης σεναρίου. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, πρόσωπα, ήρωες, πρωταγωνιστές ή μια ιστορία εν εξελίξει. Ο πρωταγωνιστής στην ταινία είναι η ίδια η πόλη και οι δραστηριότητες της. Το πλάνο και το μοντάζ είναι τα μοναδικά εργαλεία του σκηνοθέτη να δημιουργήσει έννοιες και μηνύματα, μέσω των παραλληλισμών, της αντίστιξης και της αντιπαράθεσης. Η μοντέρνα πειραματική αυτή ματιά κάνει την ταινία διαχρονική και από τις σημαντικότερες της βωβής περιόδου, ενώ θεωρείται κορυφαία μεταξύ των ταινιών με τον γενικό τίτλο City Symphonies (BerlinSymphony of a Great City, Manhatta, κ.ά.). […]»

ΣΥΝΘΕΣΗ, LIVE ELECTRONICS, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλέξανδρος Μούζας

Κώστας Τζέκος κλαρινέτο
Κώστας Παναγιωτίδης βιολί
Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλο
Χρήστος Σακελλαρίδης πιάνο

Γενική είσοδος: 15,00 € – Φοιτητικό, άνεργοι, παιδιά: 8,00 €

Πληροφορίες
210 72 82 333

Επίσης

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ ● H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ● PEPPER 96.6 ● ΑΘΗΝΑ 9.84 ● ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 ● ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 ● KOSMOS 93.6 ● THETOC.GR ● MONOPOLI.GR ● NEWSBEAST.GR ● ARTANDLIFE.GR ● IN2LIFE.GR ● ARTANDPRESS.GR ● METEO.GR 
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular