Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου «Το μειδίαμα του Σωκράτη»

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Πέτρου Λυγίζου «Το μειδίαμα του Σωκράτη». Το βιβλίο είναι υποψήφιο το 2017 για το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέο Έλληνα πεζογράφο.

Αθήνα, 5ος αιώνας π.Χ. Ένας ξυπόλητος σκυφτός άνδρας με φθαρμένο χιτώνα και ακατέργαστη βακτηρία περπατά στους δρόμους της πόλης που γέννησε τη δημοκρατία διδάσκοντας τη φιλοσοφία του. Είναι ο Σωκράτης. Ένας νεαρός αριστοκράτης εθισμένος στην καλοπέραση, μαθητής των πιο ένδοξων σοφιστών, ο Αριστόβουλος, επηρεάζεται από τις ιδέες του φιλοσόφου και αρχίζει να αμφισβητεί αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες μέσα του. Με φόντο μια πόλη στη μεγάλη ακμή της αλλά και στην απόλυτη παρακμή, λόγω του πολυετούς Πελοποννησιακού πολέμου, ο Αριστόβουλοςετοιμάζεται να δώσει τη δική του μάχη. Τη μάχη ενάντια στην κοινωνική του τάξη, ενάντια στον πατέρα του, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεναγεί τον αναγνώστη στην εποχή που συνέβησαν οι πιο σημαντικές αλλαγές στο πνεύμα και στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Μια άμεση και διαυγής περιγραφή, η οποία εστιάζει στα γεγονότα που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα των άρτια δομημένων ηρώων, ενισχύοντας έτσι τη δραματικότητα της αφήγησης.
Θα μιλήσουν οι:
Καλλιόπη Καλποδήμου, φιλόλογος
Άννα Λάζου, Λέκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η παρουσίαση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UNESCO (Όμιλος Αργολίδας για την UNESCO)
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular