Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στη Στέγη και εκτός…

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΑ 5 – 8 ΕΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ Η’ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Μια ιστορία θα σας πω…
Παιδιά 5-8 ετών μαζί με τη γιαγιά ή τον παππού τους
Από 23 Δεκεμβρίου 2016 έως 4 Ιανουαρίου 2017 | 17:00-20:00

H Στέγη φέρνει κοντά παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, τα ανίψια τους ή κάποιο αγαπημένο τους παιδί, σε ένα εργαστήριο αφήγησης και εικονογράφησης σούπερ ιστοριών! Mε στόχο το δέσιμο των παππούδων και των γιαγιάδων με τα παιδιά, στο εργαστήριο αυτό θα μοιραστούμε ιστορίες, θα τις καταγράψουμε, θα τις εικονογραφήσουμε και θα τις ηχογραφήσουμε. Δύο διαφορετικές γενιές συναντιούνται με αφορμή τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξυπνάνε προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες που θα φέρουν στο εργαστήριο οι μεγαλύτεροι.
Τι είναι το αντικείμενο που έχεις φέρει; Γιατί το επέλεξες και το ξεχώρισες; Ποια είναι η ιστορία του; Ποιες μνήμες ξυπνάει μια παλιά σχολική ποδιά, ένα τραγούδι ή στιχάκι που ακόμα θυμόμαστε, μια παλιά μας ζωγραφιά;
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες φέρνουν μαζί τους κάποιο αντικείμενο με ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους. Ενθύμια και αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν μια ανάμνηση –μια φωτογραφία, ένα βιβλίο, ένα παλιό παιχνίδι, ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης– γίνονται πηγή έμπνευσης για την αφήγηση μιας ιστορίας, είτε φανταστικής είτε πραγματικής, στην υπόλοιπη ομάδα.
Τα παιδιά συμπληρώνουν την ιστορία με τη δική τους φαντασία και την περιέργεια που τους κινούν τα αντικείμενα. Οι μοναδικές ιστορίες που προκύπτουν συνεταιρικά από παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια καταγράφονται, ηχογραφούνται και εικονογραφούνται.
Η κάθε γιαγιά και ο κάθε παππούς με τα παιδιά που συνοδεύουν ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, δεμένο και εικονογραφημένο, το οποίο θα αποτελείται από τις ιστορίες και τις ζωγραφιές όλης της ομάδας. Δημιουργούν δικά τους κείμενα, γράφουν, σχεδιάζουν, χρωματίζουν και αποτυπώνουν έτσι στο χαρτί τις ιστορίες που άκουσαν. Κάθε βιβλίο-έργο είναι μοναδικό και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το δέσιμό του.
Μέσα από αυτό το εργαστήριο οι γιαγιάδες, οι παππούδες και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν ιστορίες, να δημιουργήσουν από κοινού και –το σημαντικότερο– να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν μια ολόκληρη ζωή, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις για να μοιραστούν. Τα παιδιά, από την άλλη, διαθέτουν ένα μοναδικό χάρισμα, που είναι ίσως η πιο σημαντική δεξιότητα στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες: την ικανότητα «να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».

Συντελεστές: Αναστασία Δούκα και Nadia Al Foudery (εικαστικοί)  1. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙΑπευθύνεται σε σχολικές ομάδεςHybrid Schools
Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
Από 8 Νοεμβρίου 2016 έως και 12 Ιανουαρίου 2017 | 10:00-12:00
Η Στέγη και το καινοτόμο φεστιβάλ νέων μέσων Ars Electronica Linz μας φέρνουν μια έκθεση από το μέλλον για τον άνθρωπο και τις μηχανές. Τι θα εμφανιστεί αν πληκτρολογήσουμε τον όρο «υβρίδιο» ή «υβριδικό» σε μια μηχανή αναζήτησης; Τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα υβρίδια σπόρων και φυτών είναι τα δημοφιλέστερα αποτελέσματα.

Στο παρελθόν, υβρίδια χαρακτηρίζονταν τα πλάσματα που προέρχονταν από διασταύρωση ηθικά αμφιλεγόμενων πειραμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Φρανκενστάιν ήταν υβρίδιο. Σήμερα, η λέξη «υβριδικό» αναφέρεται στη σύγχρονη τεχνολογική τάση συνδυασμού εργαλείων και συστημάτων διαφορετικών ειδών. Μηχανικά και ψηφιακά συστήματα επικοινωνούν και συνδέονται, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τον άνθρωπο ή με άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Ολοένα και περισσότερο ενσωματώνουμε μηχανικά ή ψηφιακά συστήματα στην καθημερινότητά μας ή ακόμη και στο σώμα μας, ενώ και οι ίδιοι συμμετέχουμε σε δίκτυα που διαχειρίζονται οι μηχανές. Συχνά, είναι αδύνατο να διακρίνουμε αν ένα μήνυμα έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο ή από μηχανή.
Στην έκθεση οι μαθητές θα εξερευνήσουν το πώς η τέχνη αντιμετωπίζει τον υβριδικό μας κόσμο. Θα δούμε έργα τέχνης που οραματίζονται πρωτόγνωρα πειράματα, συνδυάζοντας τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις με παραδοσιακά μέσα. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τα έργα τους διατέμνουν τα όρια διαφορετικών γνωστικών πεδίων, αλλά και αυτά μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Ταυτόχρονα, θα αναρωτηθούμε για τους ορίζοντες που ανοίγει αυτή η διεπιστημονική συνεργασία, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Θα δούμε έργα που θέτουν ερωτήματα για τη σχέση μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα όρια του ανθρώπινου σώματος και τον έλεγχο που ασκείται πάνω μας από τα πληροφοριακά συστήματα.

Θα δούμε όμως και έργα για τις δυνατότητες παρέμβασης ή δημιουργικότητας που απελευθερώνονται χάρη στις υβριδικές πρακτικές. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από την έκθεση, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιασμένες με βάση την ηλικία τους.

Συντελεστής: Νίκος Βογιατζής, σχεδιαστής των μέσων και εικαστικός

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙΑπευθύνεται σε σχολικές ομάδεςHack your classroom
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Δεκέμβριος 2016 - Μάιος 2017

Φτιάχνω την τάξη μου όπως την θέλω! Μπορώ να λύσω το πρόβλημα της κακής ηχομόνωσης στην τάξη μου; Μπορώ να σχεδιάσω το… «έξυπνο» θρανίο; Φυσικά και μπορείς, αρκεί να πατήσεις το Enter στον 3D εκτυπωτή.
Στο πρωτότυπο αυτό εργαστήριο της Στέγης, που πραγματοποιείται στους χώρους των σχολείων, μαθητές και καθηγητές σχεδιάζουν την τάξη των ονείρων τους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Με εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης και έξυπνους μικροϋπολογιστές, ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο ενδιαφέρουσα και λειτουργική και, τελικά, να δημιουργήσουν από κοινού ένα σχολικό περιβάλλον που να μπορεί να εμπνεύσει αλλά και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τη διδασκαλία.
Μέσα από δράσεις που συνδυάζουν το φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο και υπό την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτών, σχεδιάζουν όλοι μαζί τη νέα τους τάξη, αλλά και το εκπαιδευτικό της περιεχόμενο.
Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές πειραματίζονται και μαθαίνουν, χρησιμοποιώντας βασικό εξοπλισμό και εργαλεία, ενώ έρχονται σε επαφή με το physical computing και τη γλώσσα του processing-προγραμματισμού. Ανάμεσα σε πραγματικά αντικείμενα, ψηφιακά δεδομένα, καλώδια και κάμερες, προσδιορίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην τάξη τους και βρίσκουν μόνοι τους λύσεις:
Θέλω να χρησιμοποιήσω ψηφιακούς αισθητήρες για να κάνω την τάξη μου πιο «έξυπνη»!
Θέλω να ανοίξω «παράθυρα» για να συνδεθώ με άλλες τάξεις στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο!

Συντελεστές: Θανάσης Δεληγιάννης (Οpen Technologies Expert/ Eκπαίδευση και ανοικτές τεχνολογίες), Κώστας Παπαδήμας (Community Manager/ Διαχείριση κοινότητας), κ.ά.
Για το πρόγραμμα αυτό η Στέγη συνεργάζεται και με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

*Το πρώτο σχολείο που θα επισκεφθούμε είναι το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου.


ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Η Στέγη παίζει ψηφιακά
Παίζουμε και μαθαίνουμε από τον υπολογιστή μας με τις ψηφιακές εφαρμογές
Zoom Net & My Design
Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και Εκπαιδευτικοί Ιανουάριος – Μάιος 2017

Δύο ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες για την τέχνη και την τεχνολογία με βάση τις παραγωγές της Στέγης
Παίζουμε και μαθαίνουμε από τον υπολογιστή μας με τις ψηφιακές εφαρμογές Zoom Net & My Design. Η Στέγη εισάγει τους μαθητές στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και στο design. Μέσα από τις πλατφόρμες Zoom Net και My Design oι μαθητές έρχονται σε επαφή με εργαλεία που τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τις παραγωγές της Στέγης ως μια αφορμή να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δημιουργίες. Σχεδιασμός αφίσας, stop-motion animation, ειδικά οπτικά εφέ, σχεδιασμός ηχοτοπίων και σύνθεση μουσικής... Οι μαθητές έρχονται σε ουσιαστική επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, μοιράζονται υλικό από τις παραστάσεις της Στέγης με τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα και αφήνουν το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα, κάνοντας έτσι τις παραστάσεις πραγματικά δικές τους. Και όλα αυτά μέσα από τη σχολική τάξη, απ’ όπου κι αν βρίσκονται.Zoom Net: Μέσα από τις δράσεις του Zoom Net, οι έφηβοι αποκτούν τις γνώσεις για να κάνουν διαδικτυακό καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, συνδυάζοντας το υλικό μιας παράστασης με αυτό που διατίθεται ήδη ελεύθερα στο Διαδίκτυο, προκειμένου να φτιάξουν τελικά τη δική τους αφήγηση. Μέσα από on-line tutorials, πληροφοριακά και ενημερωτικά βίντεο για παραγωγές της Στέγης, αλλά και από μια σειρά ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους και πληροφοριακά εργαλεία που παρέχονται μέσα από την πλατφόρμα του Zoom Net, οι μαθητές ενημερώνονται για το θέμα της παραγωγής, τους συντελεστές και το εικαστικό περιεχόμενο, ενώ στη συνέχεια καλούνται να συμμετάσχουν με τη δική τους δουλειά: οι συνεντεύξεις, τα κείμενα, τα φωτογραφικά ρεπορτάζ ή τα infographics πoυ θα ετοιμάσουν είναι η δική τους ερμηνεία στην καλλιτεχνική παραγωγή που καλούνται να προσεγγίσουν, αλλά και να την παρουσιάσουν ξανά στο κοινό μέσα από τα δικά τους μάτια.My Design: Χρησιμοποιώντας το ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό του My Design, οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με τους δικούς τους όρους το design. Όπως και στο Zoom Net, σκοπός είναι οι μαθητές να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για το εικαστικό κομμάτι μιας παραγωγής, να δημιουργήσουν το προωθητικό υλικό (αφίσα, βίντεο, κ.ά.) ή να σχεδιάσουν εξολοκλήρου μια δική τους δράση. Ο μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν υλικό σε ψηφιακή μορφή από τις δεξαμενές ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων που είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και online υπηρεσίες που τους επιτρέπουν την ψηφιακή επεξεργασία του υπάρχοντος υλικού ή τη δημιουργία νέου.

Συντελεστές:
Θάνος Ελευθεράκος: web developer
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας
Κλεοπάτρα Κοραή: stop-motion animator
Νίκος Βογιατζής: σχεδιαστής των μέσων/εικαστικός
Ερατώ Τζαβάρα: video artist
Βασίλης Τζαβάρας: μουσικός
Μιχάλης Μοσχούτης: μουσικός
Θανάσης Δεληγιάννης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)

Δέσποινα Μητροπούλου (ΕΕΛ/ΛΑΚ)

Αλέξανδρος Μελίδης (ΕΕΛ/ΛΑΚ)

Μανώλης Ανδριωτάκης (ΕΕΛ/ΛΑΚ) κ.ά
  1. ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΕΦΗΒΟΙ
Zoom στο παρασκήνιο
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Εργαστήριο φωτογραφίας-δημοσιογραφίας-γραφιστικής / πολιτιστικό ρεπορτάζ
Έφηβοι 12-16 ετών

H αίθουσα των εργαστηρίων της Στέγης μεταμορφώνεται σε… newsroom με άρθρα, φωτογραφίες και σχέδια να απλώνονται πάνω στο τραπέζι. Δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι και τέμπερες, εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκ του μηδενός τα πιο ευφάνταστα εφημεριδάκια!
Και οι έφηβοι ρεπόρτερ το απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Γιατί γνωρίζουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης –σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς– και παρακολουθούν βήμα-βήμα πώς χτίζεται μια παράσταση. Αλλά και γιατί οι ίδιοι γίνονται δημιουργοί: κάνουν συνεντεύξεις, γράφουν άρθρα, εκφράζονται μέσω της δημιουργικής γραφής, φωτογραφίζουν καρέ-καρέ την παράσταση και τους πρωταγωνιστές της, ζωγραφίζουν και σχεδιάζουν, φτιάχνουν ακόμη και δικές τους γραμματοσειρές στο τρελό ατελιέ που στήνεται κάθε φορά, ώστε να συναρμολογηθεί ένα τεύχος κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους.
Το Zoom είναι ένα όχημα για να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά καλλιτεχνικά επαγγέλματα και να αντιληφθούν τη σημασία του να θέτεις εσύ ο ίδιος ερωτήματα, να σκέφτεσαι δημιουργικά και να συνεργάζεσαι στο πλαίσιο μιας ομάδας.
Κάθε χρονιά, στο Zoom στο Παρασκήνιο πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι εννέα συναντήσεων. Ο κάθε κύκλος αφιερώνεται σε μια συγκεκριμένη παράσταση, φεστιβάλ ή εκδήλωση της Στέγης.
Φέτος, οι έφηβοι του Ζοοm θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αναλύσουν δύο μεγάλα κείμενα: το διήγημα «Μοσκώβ Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, που ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου, και τον Δον Ζουάν, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Μετά το Θέατρο, ακολουθεί η Μουσική, με τους ARTéfacts ensemble και το UrbanDig Project, στη συναυλία «Μουσική για το Νέο Κόσμο», που αντλεί έμπνευση και υλικό από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Εκεί θα ξεχυθούν οι έφηβοι ρεπόρτερ για να αποτυπώσουν, παράλληλα με τις συναυλίες, τη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής της Αθήνας.

Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος, γραφίστας

- Θέατρο – 2ος κύκλος – «Δον Ζουάν»
Από 10 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου 2017 | 17:30-20:30
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΑ 5 – 8 ΕΤΩΝΑπευθύνεται σε σχολικές ομάδεςΤο Αυθεντικό Παιχνίδι
Νηπιαγωγεία, Α’, Β’ Δημοτικού και Ειδικά Σχολεία
Ιανουάριος – Μάιος 2017

Αυθεντική χαρά και πολλή διασκέδαση από τη Στέγη στα σχολεία. Ποιοι είναι οι κανόνες του Αυθεντικού Παιχνιδιού; Πώς μπορούμε να μάθουμε παίζοντας;
Μετά από 5 χρόνια επιτυχημένης πορείας στη Στέγη, το Αυθεντικό Παιχνίδι ταξιδεύει στα Νηπιαγωγεία της Αθήνας, καθώς και σε πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α’ και Β’) και σε Ειδικά Σχολεία.

Ένα «τρυφερό» πρόγραμμα της Στέγης, όπου τα παιδιά συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις! Μέσα από ομαδικά παιχνίδια έκφρασης και δημιουργικές δραστηριότητες, που συνδυάζουν τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά, μαθαίνουν τον κόσμο και την πραγματικότητα, γνωρίζουν τον εαυτό τους και ανακαλύπτουν το σώμα τους, χωρίς να απαιτείται να «εκπαιδεύσουν» κάποια συγκεκριμένη δεξιότητά τους. Παράλληλα, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, αποβάλλοντας το άγχος και τον ανταγωνισμό.
Ποιοι όμως είναι οι κανόνες του παιχνιδιού;
Ελεύθερη σωματική έκφραση
Ευγένεια και αλληλοσεβασμός
Εμπιστοσύνη
Και, πάνω απ’ όλα, αυθεντική χαρά παιχνιδιού και πολλή διασκέδαση!
Μια μοναδική εμπειρία αυτογνωσίας και ενεργοποίησης του νου και των συναισθημάτων όπου τα παιδιά αποκτούν αυτοεκτίμηση, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται τι θα πει μοναδικότητα, ισότητα, αλλά και αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.
Γιατί στο παιχνίδι είμαστε όλοι ίσοι… Αρκεί να νιώθουμε ασφαλείς.

Συντελεστές:
Έλενα Ιωάννου: παιδαγωγός, μουσικός
Αγγελική Καλαντζοπούλου: ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια
Βάνα Κολιοπούλου: ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια
Μαρία Κολιοπούλου: χορογράφος και καθηγήτρια χορούΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular