Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 31 ΜΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ 1974 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
Απεβίωσε εχθές 30 Σεπτεμβρίου 2016 ο Συνταγματάρχης ε.α. Αλέξανδρος Μανιάτης, ο οποίος το 1974, ως ταγματάρχης, έχοντας αναλάβει εκτάκτως καθήκοντα διοικητού στις 19 Ιουλίου, οδήγησε την επομένη την 31 Μοίρα Καταδρομών στις επιχειρήσεις κατά των Τούρκων εισβολέων. Ιστορική έμεινε η καταδρομή της 31 ΜΚ στο ύψωμα Κοτζάκαγια στον Πενταδάκτυλο, όπου οι Έλληνες Καταδρομείς αιφνιδίασαν πλήρως τον εχθρό προκαλώντας του βαριές απώλειες και κατέλαβαν το ύψωμα την νύκτα 20/21 Ιουλίου. 

Ο τότε Ταγματάρχης Μανιάτης, είχε ηγηθεί προσωπικώς των Καταδρομέων του στην επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προ μερικών ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος τίμησε τον παλαίμαχο πολεμιστή, τον οποίο επισκέφθηκε στην οικία του ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του ΠτΔ, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του ΠτΔ Αντισυνταγματάρχη Θ. Δημάκο των Ειδικών Δυνάμεων. Η συγκίνηση του πολεμιστή ήταν μεγάλη, διότι πέραν των άλλων, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είχε συμμαθητή του τον πατέρα του κ. Δημάκου. Ο Συνταγματάρχης ε.α. Αλέξανδρος Μανιάτης καταγόταν από την Ναύπακτο και ήταν απόφοιτος της Τάξεως 1958 της ΣΣΕ. ΛΟΚ!

(Την φωτογραφία έλαβα το 2008, στην διάρκεια τελετής βραβεύσεώς του. Δεξιά ο συμπολεμιστής του Αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Σταμάτης, ο οποίος στις επιχειρήσεις εκτελούσε χρέη υποδιοικητού και διοικητού ΛΥΠ της 31 ΜΚ. Χάρη στο βιβλίο "ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ", του στρατηγού, έγινε ευρύτερα γνωστή η πολεμική δράση της Μοίρας και οι πολεμιστές της)
πηγη Savvas Vlassis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular