Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Πάτρα: Οι μαθητές και καθηγητές μετέτρεψαν το Γυμνάσιο Δεμενίκων σε μια εντυπωσιακή ...υπαίθρια γκαλερί!ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ


Κατά το τρέχον σχολικό έτος υλοποιήθηκε εικαστικό project στο Γυμνάσιο Δεμενίκων, που αφορά τη δημιουργία τοιχογραφιών στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Η τέχνη της τοιχογραφίας αλλά και κάθε εικαστική παρέμβαση μπορεί να μεταμορφώσει την πόλη μας σε μια τεράστια έκθεση ζωγραφικής, σ’ ένα υπαίθριο μουσείο ή σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο.
Μια ομάδα εικαστικών μπορεί να ανανεώσει την εικόνα της πόλης, ζωγραφίζοντας τοιχογραφίες στις προσόψεις των κτιρίων ή και σε άλλα σημεία/χώρους της πόλης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί μια υπαίθρια γκαλερί Τέχνης που θα εντυπωσιάζει, ενώ θα υπάρξει και μεγάλο ενδιαφέρον επισκεπτών στην πόλη μας.
Κατά αυτόν τον τρόπο, οι δρόμοι της Πάτρας θα διατίθενται για περιπάτους, καθώς θα γεμίσει η πόλη με έργα εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα καλούν τους «θεατές» να σκεφτούν, να εμπνευστούν, να ονειρευτούν και να δράσουν.
Η τοιχογραφία αποτελεί τμήμα της δημόσιας τέχνης και έχει ως στόχο την παροχή φωνής στα μέλη της κοινότητας, τη βελτίωση και την αναβάθμιση του αισθητικού περιβάλλοντος καθώς και τη συμβολή της στην πολιτιστική ανάπτυξη.
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες γνωρίζουν τη σημειωτική του χώρου και ενεργούν υπέρ της πόλης και σε «συνεργασία» με την πόλη. Μαρκάρουν τον αισθητικά αφανή χώρο του αστικού περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας την αισθητική επανεμφάνιση.
Η ιδέα συμπεριλαμβάνει τα εξής: α)Η ζωγραφική σε δημόσιους χώρους να γίνει θεσμός στην πόλη μας. β)Η δημιουργία ενός εικαστικού εκπαιδευτικού προγράμματος για την τέχνη της τοιχογραφίας.
Όσον αφορά τις τοιχογραφίες που υλοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Δεμενίκων, το θέμα τους σχετίζεται με τις αξίες της φιλίας και της ενότητας και πραγματοποιήθηκαν από μαθητές της Β΄ Γυμνάσιου υπό την επίβλεψη και συνεργασία του υπεύθυνου καθηγητή των εικαστικών.
Μέσω της συμμετοχής των μαθητών/τριών στην υλοποίηση τοιχογραφιών, σε χαμηλές επιφάνειες του σχολείου αλλά και της εμπλοκής τους στη δημιουργική διαδικασία, επιτυγχάνεται η ενεργή δράση τους στη σχολική κοινότητα καθώς και ο εμπλουτισμός τους από ιστορικές γνώσεις, όσον αφορά στην τέχνη, στις εικαστικές μεθοδολογίες και τεχνικές που αρμόζουν στην ηλικία τους.
Με το τελικό εικαστικό αυτό αποτέλεσμα, που παρήχθη από τους μαθητές, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε ποιοτική διαφορά στην εικόνα του προαύλιου χώρου του γυμνασίου συγκριτικά με την εικόνα που προϋπήρχε σε αυτό.
Οι χορηγοί της δράσης ήταν η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι παρείχαν τα υλικά.
Ευχαριστίες στους/στις μαθητές/τριες για την προθυμία και τη συμμετοχή τους στη δημιουργία της τοιχογραφίας και ιδιαίτερα στους εθελοντές μαθητές για την ολοκλήρωση του project: Νικόλαο Ζέρβα, Κωνσταντίνο Γεωργιόπουλο, Θεανώ Μπίτση, Αλέξανδρo Γεωργαντόπουλο, Χριστίνα Διαμαντοπούλου, Αθανάσιο Σκόνδρα και Παύλο Τραγότσαλο καθώς και στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ανδρέα Σταθόπουλο και τη γραμματέα κ. Αριέτ Μπίτση.

πηγη..thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular