ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ Directors of Photography & Short Films


10 & 11 Μαΐου 2016 | Μικρή Σκηνή | 18:00 – 00:00

Όταν αναπολείτε μια ταινία που σας άρεσε, ποιους από τους συντελεστές της θυμάστε;
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών ρίχνουν… φως στους δημιουργούς πίσω από τις κάμερες. Για 2 μέρες, στις 10 και 11 Μαΐου, έρχονται στο επίκεντρο οι αφανείς ήρωες της μαγείας του κινηματογράφου, οι διευθυντές φωτογραφίας. Τι ακριβώς κάνει ο Διευθυντής Φωτογραφίας σε μια ταινία; Πώς συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα;

Όπως ο ρόλος του μαέστρου μιας ορχήστρας είναι να μετασχηματίσει την παρτιτούρα του συνθέτη σε μουσική, έτσι και ο ρόλος του διευθυντή φωτογραφίας είναι να κάνει εικόνα την ιστορία και το όραμα του σκηνοθέτη. Με όπλα του το φως, τη σκιά, το χρώμα, τις αποχρώσεις, τις γωνίες λήψης, αλλά και με την επιλογή του κατάλληλου τεχνικού, θα δημιουργήσει, συνεισφέροντας και τη δική του αισθητική, τη μαγεία της εικόνας και του οπτικού περιβάλλοντος που απαιτεί η δραματουργία της ταινίας.
Η ανάδειξη, προώθηση και διάδοση της τέχνης της Φωτογραφίας του Κινηματογράφου και του ρόλου του διευθυντή φωτογραφίας αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC). Το κοινό θα παρακολουθήσει τις ταινίες, αλλά και θα ακούσει συζητήσεις με διευθυντές φωτογραφίας, που θα μας διαφωτίσουν για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το σενάριο, τις αισθητικές τους αναφορές και την επιλογή των μέσων με τα οποία μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο της εικόνας.
Δύο από τους πρωταγωνιστές των φετινών βραβείων Όσκαρ θα βρίσκονται στη Στέγη για να μιλήσουν για τη δουλειά τους: ο Matyas Erdely, μέλος της Ουγγρικής Ένωσης Κινηματογραφιστών και Διευθυντής Φωτογραφίας της βραβευμένης με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας Son of Saul, ο οποίος θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρβανίτη, μέλος της Γαλλικής και της Ελληνικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, και τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, καθώς και ο Michael Paleodimos, Διευθυντής Φωτογραφίας της βραβευμένης με Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας Stutterer, ο οποίος θα συζητήσει με τον Γιάννη Σκοπετέα, Επίκουρο Καθηγητή Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τέλος, ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διευθυντών Φωτογραφίας IMAGO, Nigel Walters, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, θα τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του, αλλά και για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελληνική Ένωση Κινηματογραφιστών, η οποία θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular