Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ :Το πρωϊνό της 19ης Απριλίου του 1991 Εκείνο το πρωϊ στην οδό Βότση 14


Το πρωϊνό της 19ης Απριλίου του 1991 μία έκρηξη ακούγεται από τη μία άκρη της Πάτρας μέχρι την άλλη. Κανείς δεν ξέρει τις συμβαίνει. Μόνο όσοι βρίσκονται σε διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης ακούν μια εκκωφαντική έκρηξη και βλέπουν ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού να σκεπάζει τον ουρανό.

Εκείνο το πρωϊ στην οδό Βότση 14 έμελλε μία ολόκληρη πόλη να ζήσει ίσως τον μεγαλύτερο εφιάλτη της, από την ημέρα του πρώτου βομβαρδισμού του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Την έκρηξη μίας βόμβας που θα σκορπούσε τον θάνατο.
Ένα σχέδιο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε με απόλυτη ακρίβεια και είχε εκπονηθεί από μία ομάδα Παλαιστινίων παρανοϊκών τρομοκρατών, θα σφράγιζε για χρόνια την ιστορία της πόλης μας και θα λειτουργούσε ως αυτοσχέδιος προπομπός των όσων η Ευρώπη βιώνει σήμερα με τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεκάδες αθώους νεκρούς.
Μόνο που τότε, οι έξι Πατρινοί που σε λίγο θα έπεφταν νεκροί από την παρανοϊκή αυτή ενέργεια, και μαζί τους μία ολόκληρη πόλη, δεν μπορούσαν να διανοηθούν οτι υπάρχουν αρρωστημένα μυαλά και πως 25 χρόνια μετά η Ήπειρος θα ζούσε κάτω από τον φόβο της τυφλής τρομοκρατίας.
Σήμερα 25 χρόνια αργότερα το σημείο προορισμού της βόμβας, η οποία έσκασε στα χέρια του παλαιστίνιου τρομοκράτη Χασικέχ, στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της οδού Βότση 14, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο οτι προοριζόταν για το κτίριο του Βρετανικού Υποπροξενείου στη συμβολή των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας.
.................................................................................................
Σήμερα το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στο σημείο της έκρηξης...στο μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τις αθώες ψυχές που θυσιάστηκαν στο βωμό των επεκτατικών πολιτικών των καπιταλιστικών κρατών και στον ακόρεστο πόθο τους για το κέρδος και την εκμετάλλευση αλλά και στο βωμό του φανατισμού.
Η βία πάντα γεννά βία....
Παρόλα ταύτα όμως η τρομοκρατία δεν αποτελεί άμυνα αλλά ούτε καν λύση. Τα θύματά της είναι αθώοι πολίτες. Πρέπει να καταδικάζεται απο όπου κι αν προέρχεται και για οποιονδήποτε λόγο.
Ας ελπίσουμε πως θα κλείσει κάποτε ο κύκλος της βίας και του θανάτου ο οποίος δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο δάκρυα και αίμα......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular