ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ATHENS FLYING WEEK

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Από τις δραστηριότητες του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ- 17/4/2016-Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Άγ. Τριάδας Λαμπτρών 17ου αι.- Επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Αρχέδημου 5ου π.χ. αι.-Στο σπήλαιο αυτό έζησε, τον 5ο αιώνα π.Χ., ο λαϊκός γλύπτης Αρχέδημο

 Από τις δραστηριότητες του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ- 17/4/2016-Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Άγ. Τριάδας Λαμπτρών 17ου αι.- Επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Αρχέδημου 5ου π.χ. αι.-Στο σπήλαιο αυτό έζησε, τον 5ο αιώνα π.Χ., ο λαϊκός γλύπτης Αρχέδημος, από τη Σαντορίνη, και ήταν αφιερωμένο στις νύμφες και στο θεό Πάνα. Η είσοδος του σπηλαίου είναι περιφραγμένη και παραβιασμένη. Μερικά μικρά σκαλοπάτια, φαγωμένα από τον χρόνο και επικίνδυνα, μας οδηγούν στο εσωτερικό της σπηλιάς.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό αρχικά είδαμε μια αρχαία επιγραφή: «Αρχέδημος ο Θηραίος, ο νυμφόληπτος, φραδαίσι νυμφών τ' άντρον εξηργάσατο», δηλαδή ο Αρχέδημος από την Θήρα, ο καταμαγεμένος από τις νύμφες, με την γνώση των νυμφών ολοκλήρωσε το σπήλαιο. Προχωρώντας με κατεύθυνση αριστερά, την προσοχή μας τράβηξε μια πέτρινη δεξαμενή, με σκαλισμένη υδρορροή, για να συγκεντρώνει το νερό της βροχής . Ο σταλακτιτικός διάκοσμος είναι πολύ ωραίος αν και εντοπίσαμε αρκετές καταστροφές, ακόμα και σημάδια από φωτιά . Περνώντας στην κύρια αίθουσα παρατηρούμε το έντονο φως που την κατακλύζει, όχι τυχαία, αφού λούζει έναν κεντρικό «καταρράκτη» από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ακριβώς δίπλα, λαξευμένη στο βράχο, η αυτοπροσωπογραφία του Αρχέδημου κρατώντας σμίλη και σφυρί (περίπου 150 εκ.), με την επιγραφή «ΑΡΧΕΔΗΜΟΣ ΕΠΟΙΗΣΕ». Η στάση του σώματος του είναι παράξενη. Ο κορμός και τα πόδια είναι στραμμένα προς το σκοτεινό εσωτερικό της σπηλιάς, ενώ το κεφάλι προς την φωτεινή έξοδο. Με μια ματιά κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι δείχνει φόβο, εμείς θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα φανταστούμε τον Αρχέδημο να λέει: "Ακόμα κι αν βαδίζεις προς το σκοτάδι, πάντα να κοιτάς το φως, για να μην ξεχάσεις από πού ήρθες".
Στα δεξιά του αγάλματος υπάρχουν προθήκες για αναθήματα. Συνεχίζοντας τα μικρά σκαλοπάτια οδηγούμαστε στον βωμό του Πάνα. Η επιγραφή «ΠΑΝΟΣ» στον βωμό αναφέρει που είναι αφιερωμένος. Δεξιά βρίσκεται ακέφαλο, καθιστό άγαλμα, πιθανόν της Ρέας-Κυβέλης. Τα σκαλοπάτια μας οδηγούν προς την έξοδο … από το σκοτάδι στο φως!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

popular